Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarský parlament schválil zákon o blokovaní majetku v kauzách

Maďarský parlament Foto: TASR/AP

Poslanci maďarského parlamentu schválili dnes návrh zákona, v zmysle ktorého budú brokerské spoločností a ich šéfovia v prípade spôsobenia škôd ručiť svojím majetkom, informovala agentúra MTI.

Budapešť 31. marca (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu schválili dnes návrh zákona, v zmysle ktorého budú brokerské spoločností a ich šéfovia v prípade spôsobenia škôd ručiť svojím majetkom, informovala agentúra MTI. V uplynulých týždňoch vypukli v Maďarsku kauzy nebankových subjektov Buda-Cash a Questor, v ktorých výška škôd dosahuje rádovo stovky miliárd forintov.

Zákon o blokovaní majetku, ktorého návrh predložili minulý týždeň predsedovia parlamentných frakcií strán vládneho bloku Fidesz a KDNP Antal Rogán a Péter Harrach, podporilo v skrátenom legislatívnom konaní 157 poslancov. Proti hlasovalo 12 nezávislých poslancov a poslancov ochranárskej strany LMP.

V zmysle schválenej právnej normy môže súd na podnet prokuratúry zablokovať majetok finančných organizácií, u ktorých je podozrenie, že bol spáchaný trestný čin s finančnou škodou nad 50 miliónov forintov (167.000 eur). Blokovaný môže byť aj majetok ďalších organizácií, ktoré buď využili brokerské spoločnosti na páchanie trestnej činnosti, alebo z tejto činnosti profitovali.

Ďalej môže byť zablokovaný aj osobný majetok zákonom stanovených vplyvných osôb uvedených organizácií, a to aj v prípade, že tento majetok bol v danom období prepísaný neúmerne lacno - prípadne zdarma - na iné osoby alebo na blízkych rodinných príslušníkov.

Blokovaný majetok má slúžiť výhradne na odškodnenie obetí brokerských káuz, zdôraznili predkladatelia v zdôvodnení návrhu.