Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maďarský parlament utajil zmluvy o dostavbe elektrárne na 30 rokov

Foto: TASR/MTI

Opozícia, podľa ktorej vládny blok Fidesz-KDNP potreboval na prijatie návrhu pasívnu podporu ultrapravicovej strany Jobbik, návrh ostro kritizovala.

Budapešť 3. marca (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu dnes dvojtretinovou väčšinou prítomných rozhodli o vládnom návrhu utajiť na 30 rokov niektoré obchodné a technické údaje zmluvy o rozširovaní atómovej elektrárne v Paksi. Opozícia, podľa ktorej vládny blok Fidesz-KDNP potreboval na prijatie návrhu pasívnu podporu ultrapravicovej strany Jobbik, návrh ostro kritizovala.

Ako o tom informovala o tom agentúra MTI, za návrh hlasovalo 131 poslancov, 65 bolo proti. Z parlamentnej frakcie Jobbiku mal ospravedlnenú absenciu István Apáti, pričom ďalší poslanci Jobbiku hlasovali proti.

Fidesz podľa podpredsedu Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Zoltána Lukácsa už po nedávnych doplňujúcich voľbách vo Veszpréme nemá v zákonodarnom zbore dvojtretinovú väčšinu, iba ak s pomocou Jobbiku.

Podľa ďalšej opozičnej strany Spolu (Együtt) Fidesz využil dnes "pasívnu" podporu Jobbiku na presadenie zákona, ktorý si vyžaduje dvojtretinovú väčšinu prítomných poslancov.

Strany MSZP aj Spolu položili otázku, akým spôsobom a koľko zaplatil premiér Viktor Orbán Jobbiku za túto podporu. Podľa nich tým, že zmluva o rozšírení Paksu podlieha utajeniu na 30 rokov, sa otvára priestor pre doposiaľ nevídanú korupciu. Ochranárska strana LMP avizovala, že v tejto súvislosti sa obráti na hlavu štátu i na ombudsmana.

Občianske organizácie vyzvali prezidenta Jánosa Ádera, aby zákon o utajení nepodpísal, pretože je podľa nich neodôvodnený a odporuje aj právnym normám Európskej únie.

Vládny blok Fidesz-KDNP, ktorý návrh predložil, však tvrdí, že utajenie má bezpečnostné dôvody.

Pôvodne mala byť zmluva s Ruskom utajená iba na 15 rokov, minulý týždeň však vláda predložila pozmeňujúci návrh na predĺženie tohto obdobia na 30 rokov.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán začiatkom minulého roka v Moskve dohodol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rozšírenie elektrárne v Paksi za účasti ruských podnikov a s pomocou ruského úveru.

Poslanci maďarského parlamentu 23. júna 2014 schválili maďarsko-ruskú úverovú zmluvu, ktorá je potrebná na financovanie rozšírenia jadrovej elektrárne. V zmysle dohody ruská strana poskytne štátny úver v maximálnej hodnote desiatich miliárd eur na projektovanie, výstavbu a financovanie prác a služieb potrebných na uvedenie nových blokov číslo 5 a 6 do prevádzky.

Putin na pracovnej návšteve Budapešti 17. februára tohto roka povedal, že dostavba dvoch blokov atómovej elektrárne v Paksi je pre Maďarsko veľmi výhodným obchodom. Dodal, že vznikne 10.000 pracovných príležitostí a energia bude v Maďarsku lacnejšia.