Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maduro sľúbil, že v prvej polovici roka obnoví 70 % ťažby ropy

Venezuelský prezident Nicolás Maduro, archívne foto Foto: TASR/AP

Venezuela má jedny z najväčších zásob ropy na svete, ale ide o veľmi hustú ropu a na jej ťažbu potrebuje náročné technológie zo zahraničia.

Caracas 24. februára (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v sobotu (24.2.) sľúbil, že v prvej polovici roka 2018 obnoví 70 % produkcie ropy v krajine.

"Môžem vám povedať, že bezprecedentná nespravodlivosť viedla k významnému poklesu produkcie o milión barelov (1 barel = 159 litrov) ropy," povedal Maduro v rozhovore pre štátnu televíziu bez toho, aby uviedol konkrétnejšie čísla alebo definoval časové obdobie, v ktorom došlo k poklesu produkcie.

"Myslím si, že v prvej polovici tohto roka obnovíme 70 % produkcie,"
povedal.

Produkcia ropy vo Venezuele klesla v minulom roku o takmer 13 %, podľa údajov, ktoré v januári zverejnila Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Celkový objem ťažby čierneho zlata v tejto juhoamerickej krajine tak dosiahol 28-ročné minimum, čo naznačuje prehlbujúcu sa hospodársku krízu a veľké riziko štátneho bankrotu Venezuely.

V roku 2017 vyprodukovala Venezuela 2,07 milióna barelov ropy denne. V predchádzajúcom roku 2016 to bolo v 2,37 milióna barelov/deň, čo znamená pokles o zhurba 300.000 barelov denne.

Maduro opakovane označil za dôvod poklesu ťažby "ekonomickú vojnu" vedenú Spojenými štátmi, ako aj korupciu v štátnej ropnej spoločnosti PDVSA.

Venezuela má jedny z najväčších zásob ropy na svete, ale ide o veľmi hustú ropu a na jej ťažbu potrebuje náročné technológie zo zahraničia. To ale bude problém. USA totiž na Venezuelu uvalili sankcie, takže od amerických firiem technológie nezíska. Okrem toho, vláda v Caracase vlani nebola schopná vyrovnať dlhy zahraničným veriteľom v termíne ich splatnosti a krajina sa potáca na pokraji bankrotu.

Príjmy z ropy tvoria približne 95 % všetkých devízových príjmov Venezuely, ktorá sa tak ocitla v bludnom kruhu. Bez dostatočnej produkcie ropy je bez peňazí a bez peňazí nemôže financovať obnovenie ťažby.