Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MAGNA:Nadpriemerne tuhá zima môže zvýšiť spotrebu energií až o tretinu

Ilustračné foto Foto: ifoyer.com

Výrazný rozdiel medzi rastom spotreby plynu a elektriny je spôsobený najmä tým, ako odberatelia daný typ energií využívajú.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Nadpriemerne tuhá zima sa prejaví aj na výške účtov za energie, pretože spotreba plynu a elektriny na vykurovanie výrazne stúpla. Týka sa to všetkých regiónov Slovenska, nielen najchladnejších severných a horských oblastí. Ľudia, ktorí plynom a elektrinou kúria, by preto mali zvážiť úpravu svojich zálohových platieb. Uviedol to alternatívny dodávateľ energií spoločnosť Magna Energia.

"Naši odberatelia v domácnostiach môžu pre tuhú zimu očakávať medziročný nárast spotreby plynu do 30 %. V prípade tých, ktorí kúria elektrinou, by to malo byť v porovnaní s minulým rokom menej – okolo 10 až 15 %," povedal Martin Semrič zo spoločnosti Magna Energia.

Výrazný rozdiel medzi rastom spotreby plynu a elektriny je spôsobený najmä tým, ako odberatelia daný typ energií využívajú. V prípade plynu ide predovšetkým o rodinné domy, ktoré zvyknú mať aj veľkú podlahovú plochu. Vykurujú sa celú zimu, bez ohľadu na to, aká je silná.

V prípade elektriny je situácia o niečo iná. Vykurujú sa ňou nielen domy, ale vo veľkej miere aj víkendové chalupy a chaty. Ich využitie nie je celoročné a počas tuhej zimy ochota ľudí kúriť v nich naplno klesá. V mnohých prípadoch preto v zime na chalupu či chatu nechodia, alebo ju iba temperujú.

"Pod rast nákladov na vykurovanie sa podpísal najmä veľmi chladný január a február. Výrazne tuhá zima nezasiahla pritom iba nás a pod jej vplyvom rástli aj ceny energií na komoditných burzách," vysvetlil Semrič. Na výšku faktúr však bude mať podľa neho vplyv aj výrazné ochladenie, ktoré prišlo v apríli. Mnoho domácností totiž muselo v tento mesiac kúriť pomerne intenzívne, čo spotrebu tlačilo nahor.

"Domácnostiam preto odporúčame, aby si navýšili zálohové platby. Rozložia si tak náklady na energie na dlhšie obdobie a vyhnú sa riziku vysokého nedoplatku pri ročnom vyúčtovaní," zdôraznil Semrič.

Podobné odporúčania sa podľa Semriča týkajú aj firemných odberateľov. "Našim zákazníkom radíme, aby si odčítali elektromer, prípadne plynomer a skonzultovali situáciu s našim fakturačným oddelením. Na základe rozdielu oproti kalkulovanej spotrebe sa vieme dohodnúť, ako je najlepšie si nastaviť platby tak, aby ročné vyúčtovanie negatívne nezasiahlo cash flow firmy," dodal Semrič.