Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Po krachu Malévu možno vzniknú už v tomto roku nové aerolínie

Maďarská národná letecká spoločnosť Malév, ktorá začiatkom tohto roka avizovala, že má problémy s financiami, zrušila všetky lety 3. februára.

Budapešť 13. júna (TASR) – Dnes je už zrejmé, že vláda chce prevziať do štátnych rúk dve dcérske spoločnosti skrachovanej národnej leteckej spoločnosti Malév, čo súčasne naznačuje, že by mohla vzniknúť nová maďarská letecká spoločnosť. Píše o tom dnešné vydanie maďarského denníka Magyar Hírlap.

Ide o podniky v konkurze - Malév Ground Handling, ktorý sa zaoberá pozemnou obsluhou lietadiel a Aeroplex of Central Europe, ktorého činnosťou je údržba lietadiel. Maďarský fond národného majetku denníku uviedol, že prebieha prevzatie týchto podnikov do rúk štátu. Po zmene vlastníkov by sa mohlo začať navýšenie kapitálu, tento proces je už predmetom právneho skúmania zo strany Európskej únie.

Podľa Magyar Hírlapu zo zoštátnenia týchto dvoch podnikov logicky môže vyplývať aj to, že vláda ráta so založením nových národných aerolínií. Tie by mohli vzniknúť "na papieri" ešte v tomto roku, získali by všetky potrebné povolenia a na budúci rok by už mohla fungovať, píše denník.

Maďarská národná letecká spoločnosť Malév, ktorá začiatkom tohto roka avizovala, že má problémy s financiami, zrušila všetky lety 3. februára. Lietadlá Malévu lietali nepretržite 66 rokov. Malév 30. januára oznámil problémy s financiami, maďarská vláda ešte predtým rozhodla, že podnik zaradí medzi strategické spoločnosti. Tým zabránila veriteľom, aby na firmu mohli podať návrh na konkurz.

Spoločnosť zamestnávala 2600 ľudí. Európska komisia začiatkom januára rozhodla, že letecká spoločnosť, ktorá sa na ročnom obrate letiska v Budapešti podieľala zhruba 40 %, neoprávnene získala štátnu pomoc. Išlo o stovky miliónov eur, ktoré vláda poskytla firme v rokoch 2007 až 2010.