Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V májovom balíku právnych konaní voči členským štátom SR nefiguruje

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Súdne žaloby zo strany Európskej komisie hrozia Estónsku, Nemecku a Rumunsku.

Brusel 28. mája (TASR) - Európska komisia (EK) predstavila dnes svoj pravidelný mesačný balíček právnych rozhodnutí o nesplnení povinností zo strany členských štátov EÚ. V májovom balíčku sa ocitlo 19 z 28 členských krajín, voči ktorým má exekutíva únie výhrady v šiestich oblastiach aktivít. Slovensko v tomto zozname nie je.

Komisia každý mesiac uskutočňuje rôzne právne kroky proti členským štátom, ktoré riadne nesplnili svoje povinnosti vyplývajúce zo spoločnej legislatívy EÚ. Rozhodnutia, ktoré sa týkajú mnohých odvetví, majú za cieľ zabezpečiť riadne uplatňovanie práva EÚ v prospech občanov a podnikov.

Komisia dnes prijala spolu 127 rozhodnutí vrátane 27 odôvodnených stanovísk a podáva štyri žaloby na Súdny dvor Európskej únie so sídlom v Luxemburgu.

Súdne žaloby zo strany EK hrozia Estónsku, Nemecku a Rumunsku. Komisia žaluje Estónsko na Súdnom dvore EÚ za to, že jeho vnútroštátne právne predpisy neposkytujú dostatočnú ochranu proti zneužitiu vyplývajúcemu z využívania po sebe idúcich zmlúv alebo pracovných pomerov na určitý čas v akademickom sektore.

Rumunsko sa môže s EK súdiť preto, že nezaviedlo do svojho právneho poriadku revidované právne predpisy EÚ týkajúce sa vozidiel po čase životnosti. Cieľom príslušnej smernice je, aby bola likvidácia a recyklácia vozidiel priaznivejšia k životnému prostrediu.

Nemecku hrozí súd, pretože pravidelne nemonitorovalo všetky opatrenia na ochranu leteckej dopravy na nemeckých letiskách, ako to vyžadujú právne predpisy EÚ z roku 2008.