Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V máji pokračoval rast zamestnanosti, spomalil sa ale rast miezd

Ilustračné foto Foto: TASR

Ako ďalej uviedli analytici národnej banky, stavebníctvo sa z hľadiska zamestnanosti od dna zatiaľ neodrazilo.

Bratislava 14. júla (TASR) - V máji tohto roka pokračoval rast zamestnanosti na Slovensku, keď medzimesačne vzrástla o 0,4 %. Medziročná dynamika dosiahla úroveň 2,3 %. V piatom mesiaci tohto roka však spomalil rast miezd. Priemerná mzda medzimesačne klesla o 0,6 % a jej medziročný rast spomalil na 0,7 %. Vo svojom aktuálnom komentári to uviedli analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

"Priaznivý vývoj na trhu práce pokračoval aj v máji tohto roka. K rastu zamestnanosti prispievajú najmä služby a v menšom rozsahu aj priemysel. V službách rástol najmä segment vybraných trhových služieb, z toho najmä činnosti v oblasti nehnuteľností, reklamy a prieskumu trhu, prenájmu a lízingu," skonštatovali analytici NBS. Zamestnanosť rástla aj v segmente personálnych agentúr, ktoré tiež patria do odvetvia vybraných trhových služieb.

Ako ďalej uviedli analytici národnej banky, stavebníctvo sa z hľadiska zamestnanosti od dna zatiaľ neodrazilo. "Priaznivý vývoj zamestnanosti spolu s mierne zlepšenými očakávaniami zamestnanosti z prieskumov naznačujú, že zamestnanosť v druhom štvrťroku rastie a mierne zrýchlila oproti začiatku roka," doplnili analytici s tým, že súčasný vývoj je v súlade aj s očakávaniami prognózy NBS.

Priemerná mzda však podľa analytikov národnej banky v druhom štvrťroku tohto roka rastie pomaly. "V máji došlo k ďalšiemu spomaleniu jej rastu. Prispelo k tomu najmä odvetvie priemyslu, ale aj pomerne pomalý rast miezd v ostatných odvetviach," predpokladajú analytici národnej banky.

Prvenstvo z hľadiska mzdového rastu ale patrí stavebníctvu, čo podľa analytikov súvisí s jeho aktuálnym oživením. "V službách výraznejšie rastú mzdy v ubytovaní, doprave a skladovaní," doplnili analytici NBS. Podľa nich má na to pravdepodobne vplyv minimálna mzda, prípadne aj vyššie náklady práce dopravcov smerujúcich do Nemecka. "V spojení s rastúcou zamestnanosťou a absenciou rastu cien však tento vývoj môže naďalej podporovať spotrebu domácností," dodali analytici NBS.