Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Majiteľ domu zaplatí na Záhorí 12-krát vyššiu daň ako v Medzeve

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Najnižšie dane za dom s pozemkom sa platia na východe a severe Slovenska.


Bratislava 4. februára (TASR) – Výška dane z nehnuteľností sa v regiónoch Slovenska veľmi líši. Upozornila na to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). Najvyššie zdanenie majú obyvatelia Záhoria, za modelový dom s pozemkom platia v Senici alebo Malackách do mestskej kasy ročne zhruba 170 eur. V najdrahších mestách sú dane viac než 10-krát vyššie, ako napríklad v Medzeve pri Košiciach.

Obyvateľ mesta, ktorý vlastní rodinný dom s úžitkovou plochou 150 štvorcových metrov (m2) a osemárovým pozemkom, zaplatí najvyššie obecné dane z nehnuteľností v Senici a Malackách na Záhorí, konkrétne vyše 170 eur. Je to dokonca viac ako v Starom Meste v centre Bratislavy. Medzi najdrahšie patrí aj ďalšie záhorské mesto Skalica. V roku 2016, rovnako ako vlani, stojí najmenej dom v Medzeve pri Košiciach (14,20 eura), Medzilaborciach (21 eur), Tvrdošíne (23,50 eura) a Gelnici (24,30 eura).

Najvyššiu daň za byt s rozlohou 70 m2 a garážou by zasa zaplatil vlastník v Banskej Bystrici (53,10 eura), Bratislave – Starom Meste (46,90 eura), Košiciach (44,90 eura) a Prešove (43,80 eura). Najmenej je to v Medzilaborciach a Gelnici, kde sa platí ročne iba osem eur, v Medzeve 10 a v Banskej Štiavnici 11 eur.

Podnikateľská aliancia poukázala na to, že výrazná väčšina miest nechala dane za obytné nehnuteľnosti tento rok bez zmeny. Najviac sa zvýšili dane za domy v Sobranciach o takmer 111 %, o 25 % v Levoči, o vyše 20 % v Bytči a Michalovciach. V Moldave, naopak, daň znížili o 4,2 %. Dane na byty stúpli v rovnakých mestách, no v Sobranciach iba o polovicu. Okrem Moldavy ich znižoval aj Sabinov.

„Dane z rodinných domov a bytov na Slovensku tento rok stúpli iba o zhruba 2 %. Opäť to však ovplyvnilo niekoľko málo miest, ktoré ich zvýšili výrazne,“ uviedol výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

Najnižšie dane za dom s pozemkom sa platia na východe a severe Slovenska, nízke dane však majú napríklad aj Turčianske Teplice, Žarnovica, Bánovce nad Bebravou alebo Zlaté Moravce. Naopak, jedny z najvyšších majú Zvolen, Myjava, Rožňava, Michalovce či Bardejov. V Rožňave s treťou najvyššou mierou nezamestnanosti na Slovensku majú napríklad vyššie dane ako v Nitre, Žiline alebo Pezinku.

„Je prekvapivé, že niektoré mestá v ekonomicky slabých regiónoch sa usilujú získať peniaze práve cez vysoké dane z nehnuteľností, keď by práve ich nízkou hladinou mali sociálne slabým obyvateľom uľahčiť život. Niektoré z týchto miest majú aj vysoké dane na komerčné nehnuteľnosti, čo brzdí ich ekonomický rozvoj,“ domnieva sa Kremský.