Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Majiteľ Poltár Crystal & Steel reaguje na konštatovania redakcie SME

Majiteľ Poltár Crystal & Steel reaguje na nepravdivé a manipulujúce konštatovania redakcie SME.

Bratislava 27. februára (OTS) - Poltár Crystal & Steel sa ohradzuje proti tvrdeniam o „odklepnutej 12 miliónovej dotácii“ pre rozbeh sklárskej výroby v Poltári uverejnené dnes na www.sme.sk.

Toto stále používané klamstvo by bolo ťažko ospravedlniteľné v bulvárnej tlači, no ekonomická redakcia mienkotvorného média, musí vedieť, že je rozdiel medzi dotáciou a spätnou refundáciou časti investície, či záväzkom odpustenia budúcej dane zo zisku alebo príspevkom na novovytvorené pracovné miesto, ktorý je tiež splatný až po zamestnaní a zaplatení pracovníka,“ hovorí majiteľ Poltár Crystal & Steel Vladimír Poór.

Poltár Crystal & Steel má prisľúbenú refundáciu časti investície na obstaraný dlhodobý hmotný majetok vo výške 5,013 milióna eur, úľavy na budúcej dani z príjmu vo výške 4,179 milióna eur a príspevok na vytvorenie nových pracovných miest vo výške 2,606 milióna eur. Príprava sklárskej výroby je dnes v plnom prúde, objednané sú už taviace pece ako kľúčová časť výroby.

Poltár Crystal & Steel dodnes žiadne štátne prostriedky Slovglass nečerpal.

Poltár Crystal & Steel vie preukázať, že do projektu doteraz investoval vlastné prostriedky vo výške 5,1 mil. EUR v tejto štruktúre:
a. Zaplatené zálohy na dodávky technologických zariadení v zmysle uzavretých zmlúv vo výške 1,25 mil. EUR.
b. Hodnota obstaraného majetku – výrobných technológií vo výške 0,82 mil. EUR.
c. Opravy a rekonštrukcie výrobných hál a súvisiacich výrobných zariadení vo výške 1,53 EUR.
d. Náklady na prípravné práce a obslužné činnosti súvisiace s projektom vo výške 1,5 mil. EUR.

Spoločnosť má dnes uzavreté zmluvy na dodávku technologických zariadení v hodnote cca 14 mil. EUR. Technologické zariadenia sa vyrábajú na mieru a ich dodacia lehota je v rozpätí od 6 do 8 mesiacov od podpisu zmluvy. Prvá ucelená výrobná linka bude skompletizovaná na konci roku 2015 a zahájenie výroby sa predpokladá v prvom štvrťroku 2016.

Spoločnosť Poltár Crystal & Steel spustila v dlho spustnutom areáli minulý rok strojársku výrobu komponentov pre lokomotívy, vagóny a vysokozdvižné vozíky. K dnešnému dňu investor zamestnáva 54 kmeňových zamestnancov.

V okrese s nezamestnanosťou viac ako dvadsať percent, sa Poltár Crystal & Steel zaviazal zamestnať na plný úväzok 400 ľudí.

Menej nebezpečná je atómová bomba v rukách Svätého Otca ako pero v rukách nekompetentného novinára z denníka SME, ktorý si nevie na internete z verejných zdrojov ani zistiť, že môj syn sa volá Martin a nie Juraj,“ uzatvára majiteľ Poltár Crystal & Steel Vladimír Poór.

Vladimír Poór
akcionár Poltár Crystal & Steel