Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Majitelia elektromobilov majú v Prievidzi rezidentskú kartu zadarmo

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Samospráva nevylučuje, že v prípade rastúceho počtu elektromobilov ponúkne i ďalšie výhody pre motoristov.

Prievidza 3. marca (TASR) - Možnosť bezplatne získať rezidentskú kartu na elektromobil využili v Prievidzi doposiaľ štyria majitelia takýchto áut. Samospráva nevylučuje, že v prípade rastúceho počtu elektromobilov ponúkne i ďalšie výhody pre motoristov. Uviedol pre TASR hovorca mesta Michal Ďureje.

Rezidentskú kartu, ktorá oprávňuje parkovať v centrálnej mestskej parkovacej zóne, vydáva radnica bezplatne majiteľom elektromobilov už od mája 2016. Výhodu zakotvila do doplnku všeobecne záväzného nariadenia o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Prievidza. Zavedením opatrenia reflektovala na ochranu životného prostredia a nové trendy energetických zdrojov. "Ideme podporovať zdravé životné prostredie, zdravé ovzdušie, a preto vychádzame v ústrety aj elektromobilom," zdôvodnil vtedy zámer radnice vedúci právnej kancelárie mesta Róbert Pietrik.

"V závere minulého roka sme v tejto oblasti vykonali aj úpravu a zrušili aj pôvodnú podmienku trvalého pobytu v Prievidzi. Aj týmto sme chceli podporiť elektromobilitu, respektíve využívanie elektromobilov," spomenul ďalej Ďureje.

V oblasti parkovacej politiky mesto podľa neho vytvorilo maximum pre zvýhodnenie elektromobilov. "V prípade, že bude počet elektromobilov rásť, vieme sa danému trendu prispôsobovať. Napríklad aj vo forme budovania elektronabíjacích staníc," dodal.