Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Majitelia OKD chcú za predaj miliardy a českej vláde dali nôž na krk

Minister priemyslu a obchodu Českej republiky Jan Mládek. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Miliardár a dlhoročný spolumajiteľ NWR Zdeněk Bakala svoj akciový podiel vo firme koncom februára bezplatne odovzdal zvyšným vlastníkom.

Praha 25. apríla (TASR) - Vedenie OKD zváži návrh na insolvenciu a ukončenie baníckej činnosti firmy, ak sa do piatka so štátom nedohodne na reštrukturalizácii. Spoločnosť New World Resources (NWR), ktorá je vlastníkom OKD, to dnes uviedla na svojich webových stránkach. Skupina Ad Hoc Group (AHG), nový majiteľ NWR, už v nedeľu uviedla, že ministrom ponúkla predaj firmy za menej než 4 miliardy Kč (147,9 milióna eur). Informoval o tom server novinky.cz.

Skupina AHG, ktorá NWR vlastní od februára tohto roka, nepredĺžila termín, dokedy sa chcela so štátom dohodnúť na podmienkach ďalšieho prevádzkovania spoločnosti. Český minister priemyslu Jan Mládek v reakcii na to povedal, že ide o brutálny nátlak majiteľov nebonitných (bezcenných) akcií. "Je to rovnaký štýl, aký predvádzajú posledný mesiac," povedal Mládek. Na otázku, či je pravdepodobné, že štát sa s AHG do piatka dohovorí, povedal, že pri prístupe, aký skupina má, to bude ťažké.

Podľa hovorcu AHG Romana Paříka ale ministri sú o kríze informovaní už od začiatku januára. "Nové zákony nevyriešia prevádzkové alebo finančné problémy spoločnosti OKD a diskusia o znárodnení zahraničných investorov iba vystraší," dodal s narážkou na vyjadrenie prezidenta Miloša Zemana. Ten nedávno vyhlásil, že najvhodnejším riešením by podľa neho bolo znárodnenie podniku.

Miliardár a dlhoročný spolumajiteľ NWR Zdeněk Bakala svoj akciový podiel vo firme koncom februára bezplatne odovzdal zvyšným vlastníkom. OKD je stratová aj napriek úsporným opatreniam. Vo firme pracuje v súčasnosti zhruba 9800 kmeňových zamestnancov, 2500 dodávateľských a 200 agentúrnych. Ohrozené sú aj miesta tisícov ľudí v nadväzujúcich profesiách.

NWR prehĺbila minulý rok stratu približne na 6 miliárd Kč z 567 miliónov Kč v roku 2014. Spolu s poklesom cien uhlia sú za tým podľa analytikov dôsledky vysokého zadlženia firmy.

(1 EUR = 27,046 CZK)