Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Majitelia poisťovne Rapid life sa ospravedlňujú poškodeným poistencom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

S našimi klientmi sme na jednej lodi, uviedli majitelia poisťovne Rapid life na tlačovej konferencii k sporu poisťovne s Národnou bankou Slovenska (NBS).

Bratislava 23. júna (OTS) - Dnes dopoludnia sa v bratislavskom hoteli Devín konala tlačová konferencia k sporu poisťovne Rapid Life a Národnej banky Slovenska (NBS).

Právny zástupca poisťovne Martin Bezák hneď v úvode zdôraznil, že NBS má poisťovni Rapid life podľa rozsudkov dvoch súdov, ktoré sú opatrené pečiatkou právoplatnosti, uhradiť náhradu za škodu, ktorú poisťovni spôsobila. Výška bola znaleckým posudkom iba v istine stanovená na sumu 32 189 864 Eur, pričom znalecký posudok ani sumu NBS počas súdneho sporu nikdy nespochybnila a preto je potrebné považovať ju za nespornú. K danému sporu existuje aj nález Ústavného súdu SR zo dňa 3.5. 2017, podľa ktorého mali súdy rozhodnúť aj o výške nároku, keďže škoda bola „daná“ a mali rozhodnúť skôr, než po 8-mich rokoch. „Nastala tak absurdná situácia, kedy orgán dohľadu sám spôsobil dohliadanému subjektu svojou činnosťou vysokú škodu, ktorú napriek rozhodnutiam dvoch súdov odmieta nahradiť, “ zdôraznil Martin Bezák. Dodal tiež, že samotné Ministerstvo financií SR (MF SR) dňa 11.10. 2016 vo vyjadrení sa k dovolaniu NBS proti rozsudku Krajského súdu BA striktne odmietlo úvahy, že za škodu zodpovedá MF SR a teda, že by mala byť táto škoda hradená zo štátneho rozpočtu. Naopak, MF SR podľa listu považuje rozsudky súdov vydané v tejto veci za správne v plnom rozsahu.

Podľa predsedu predstavenstva poisťovne Petra Talána však NBS namiesto náhrady škody poslala do poisťovne Rapid life kukláčov. „Nútenú správu nad poisťovňou Rapid life zo strany NBS považujeme za nezákonnú. Jediným účelom tejto nútenej správy je prevziať kontrolu nad poisťovňou a zlikvidovať ju, aby NBS nemusela poisťovni nahradiť škodu, ktorú jej podľa rozhodnutí dvoch súdov spôsobila. Lebo keď nebude poisťovňa, nebude ani pohľadávka.“ Zdôraznil, že tušili, že NBS tento krok urobí a preto previedli majetok a pohľadávku na spoločnosť, ktorej dôverujú a ktorá nie je pod vplyvom NBS. Podľa Petra Talána „prevedením pohľadávky na subjekt, nad ktorým nemá NBS moc, chránime právo klientov získať peniaze späť."

Peter Talán sa zároveň ospravedlnil všetkým poškodeným poistencom, s ktorými nemohli adekvátne komunikovať, keďže NBS im to listom a predtým na ústnych rokovaniach zakázala. „Uznávam, v tomto sme urobili chybu, mali sme komunikovať viac aj za cenu nesúhlasu orgánu dohľadu.“

Zástupcovia poisťovne tiež vysvetlili podstatu o ktorú išlo v súdnom spore: V roku 1995 vydalo MF SR poisťovni Rapid Life licenciu po tom, čo schválilo súlad vypočítaného poistného s tzv. matematickými metódami na určenie poistného. Poisťovňa bola povinná dodržiavať takto stanovené a štátom (MF SR) schválené poistenie, inak by konala v rozpore s licenciou! O správnosti tohto výpočtu bola poisťovňa 20 rokov utvrdzovaná, keďže žiadna kontrola orgánu dohľadu poisťovni výpočet nevytkla. „Tým orgán dozoru (ktorým sa neskôr stala NBS) nesplnila úlohu vyplývajúcu z dozoru, spôsobila tak poisťovni Rapid life škodu, v dôsledku čoho si nemohla poisťovňa plniť povinnosti voči poistencom. Takto to zhodnotili súdy a toto je aj vo výrokových častiach rozsudkov, “ zdôraznil právny zástupca poisťovne. Podľa neho je povážlivé, ak inštitúcia, ktorá sa donedávna hrdila prívlastkom „najdôveryhodnejšia“ nerešpektuje stanovisko súdov a ani vlastné slová. Podľa Petra Talána na osobných stretnutiach so zástupcami poisťovne zástupcovia NBS tvrdili, že ak súdy rozhodnú o nutnosti náhrady škody zo strany NBS, tak ju NBS zaplatí. Dokonca guvernér NBS dňa 17.5. 2016 verejne v pléne NR SR na interpeláciu poslanca Jozefa Buriana vyhlásil, že NBS nemá žiaden problém nahradiť škodu za súdne rozhodnutia, že štát nemusí mať žiadne obavy, keďže náhrada tejto škody bude poskytnutá z rozpočtu NBS, ktorý je od rozpočtu SR oddelený. Peter Talán odcitoval slová guvernéra zo zápisu z NR SR, že „k tomu stačí jedno zasadnutie Bankovej rady“.

Na otázku, čo sa zmenilo po roku, keď NBS miesto zaplatenia škody poisťovni uvalilo na poisťovňu nútenú správu, odpovedali zástupcovia poisťovne prekvapivými novými informáciami: Podľa Petra Talána je vedenie NBS v nezávidenia hodnej situácii, lebo týmto šialeným postupom voči poisťovni Rapid life sa snaží zakryť profesionálne zlyhanie predstaviteľov NBS, ktorí napriek odporúčaniam Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) nepresadili do zákona o NBS tzv. „refundačný paragraf“, ktorý by umožňoval NBS refundovať si od štátu financie, ktoré vynaložila napríklad aj na náhradu škody, ktorú spôsobila v mene štátu ako orgán dozoru. V celej únii platí totiž zákaz menového financovania, čo laicky povedané znamená, že centrálne banky majú z vlastných rozpočtov zakázané platiť výdavky štátu. Môžu zaplatiť iba škody, ktoré spôsobili pri výkone štátnej moci, ale musia si ich dať štátu refundovať.

„Viem akú dilemu rieši vedenie NBS!“ Zdôraznil v závere Peter Talán: „Ak NBS zaplatí súdmi uznanú škodu poisťovni Rapid life, nebude si ju môcť refundovať u štátu, čím ale poruší menové predpisy ECB. Takže súčasné vedenie NBS nezachraňuje nútenou správou poistencov Rapid life, ale vlastné kreslá.“

Preto na konci tlačovej konferencie vyzval Peter Talán kompetentných a najmä generálneho prokurátora SR, aby v tejto veci konal. Zároveň sa ospravedlnil všetkým poškodeným poistencom, s ktorými nemohli adekvátne komunikovať, keďže NBS im to listom zakázala.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.