Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Majitelia prenajímaných bytov si môžu znížiť základ dane z príjmu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Môžu si uplatniť napríklad výdavky na energie, na odvádzanie odpadovej vody, na osvetlenie a upratovanie spoločných priestorov bytovky.

Bratislava 9. februára (TASR) – Majitelia, ktorí počas minulého roka prenajímali byt, si pri zdanení príjmov môžu uplatniť len preukázateľne výdavky na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov z prenájmu na základe vedeného účtovníctva - jednoduchého alebo podvojného alebo na základe evidencie. Ak byt nie je zaradený do obchodného majetku, môžu si ako daňový výdavok uplatniť len výdavky na riadnu prevádzku nehnuteľnosti.

"Môžu si uplatniť napríklad výdavky na energie, na odvádzanie odpadovej vody, na osvetlenie a upratovanie spoločných priestorov bytovky. Tiež na používanie výťahu a domovej práčovne, na odvoz popola, čistenie a kontrolu komínov, čistenie žúmp, ale aj na spoločnú televíznu a rozhlasovú anténu, či internet a na koncesionárske poplatky," objasnila hovorkyňa finančnej správy (FS) Patrícia Macíková. Doklady o platbách sa k podanému daňovému priznaniu neprikladajú. "Majiteľ je však povinný predložiť ich daňovej kontrole, alebo, ak by ho na to daňový úrad vyzval. Pokiaľ prenajímaná nehnuteľnosť nie je zaradená do obchodného majetku, nie je možné uplatniť si iné výdavky. Napríklad platby do fondu opráv, poistné, daň z nehnuteľnosti, ani úroky z hypotekárneho úveru, ktorý si daňovník vzal v súvislosti s prenajímanou nehnuteľnosťou," upozornila Macíková.

Prenajímateľ môže v súlade s podmienkami stanovenými v zákone o dani z príjmov uplatniť formou odpisov výdavky na obstaranie prenajímanej nehnuteľnosti. Podmienkou je, že prenajímanú nehnuteľnosť zaradil do obchodného majetku a o nej účtuje v knihe dlhodobého hmotného majetku - v prípade účtovania v sústave jednoduchého účtovníctva, alebo vedie evidenciu podľa príslušného ustanovenia zákona o dani z príjmov.

"V takom prípade si môže uplatniť aj výdavky na technické zhodnotenie bytu, a to ustanoveným spôsobom, na jeho opravy a udržiavanie a iné súvisiace výdavky spojené s používaním prenajímanej nehnuteľnosti. Napríklad na elektrinu, plyn, vodu, teda náklady na energie. Ďalej sú to výdavky, ktoré je povinný uhradiť podľa osobitných predpisov - napríklad poistenie prenajímanej nehnuteľnosti, daň z nehnuteľnosti, výdavky týkajúce sa úhrad vlastníka bytu a nebytových priestorov v dome do fondu prevádzky, údržby a opráv, úroky z úverov a pôžičiek, ktoré si zobral na nákup prenajímanej nehnuteľnosti," pripomenula hovorkyňa FS. Dodala, že všetky výdavky je povinný preukázať hodnovernými dokladmi.

"Technickým zhodnotením je aj rekonštrukcia a modernizácia, pričom rekonštrukciou je aj taký zásah do hmotného majetku, ktorý má za následok zmenu jeho účelu použitia. Ovplyvní základ dane daňovníka postupne, a to prostredníctvom daňových odpisov, pričom súčasťou vstupnej ceny je v tom zdaňovacom období, v ktorom bolo dokončené a zaradené do užívania," spresnila Macíková.

Daňovník je povinný podať daňové priznanie v tom prípade, ak úhrn všetkých jeho zdaniteľných príjmov za zdaňovacie obdobie roku 2015 presiahne sumu 1901,67 eura. Príjem z prenájmu nehnuteľností je oslobodený od dane do výšky 500 eur, a preto daňovník zahrnie do základu dane len príjem z prenájmu nehnuteľností presahujúci sumu 500 eur.