Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rozhodujúce postavenie BVS v Infra Services ostáva zachované

Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto: TASR

Podľa aktivistov doteraz mali vodárne v predstavenstve tejto spoločnosti prevahu.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Rozhodujúce postavenie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) v Infra Services, a. s., ostáva zachované. Pre TASR to uviedol hovorca bratislavských vodární Ján Pálffy. Reagoval tak na informácie zo strany občianskych aktivistov, podľa ktorých sa postavenie BVS v Infra Services vstupom tretieho zástupcu súkromnej spoločnosti do predstavenstva oslabilo.

Podľa aktivistov doteraz mali vodárne v predstavenstve tejto spoločnosti prevahu. "Predseda predstavenstva Zsolt Lukáč navrhol doplniť predstavenstvo Infra Services o tretieho zástupcu súkromnej spoločnosti a vyrovnať tak stav v predstavenstve. Súkromnej spoločnosti v podobe jej podpredsedu tiež umožnil zvolávanie predstavenstva," uviedol v maile aktivista Juraj Chlebik, ktorý o zmenách v Infra Services informoval otvoreným listom aj bratislavských mestských poslancov.

Podľa jeho slov, ak generálny riaditeľ BVS Lukáč nebude prítomný na zasadnutí predstavenstva, BVS bude prehlasovaná a súkromná spoločnosť si schváli, čo potrebuje. "Pozícia BVS sa výrazne a bezdôvodne oslabila. Lukáč týmto materiálom nehájil záujmy BVS, ale súkromnej spoločnosti," tvrdí aktivista. O zmenách v Infra Services i ďalšej dcérskej spoločnosti bratislavských vodární – BIONERGY informoval vo svojom blogu tiež aktivista Miroslav Dragun. "Vyzerá to tak, že v spoločnosti Infra Services, ale aj v BVS posilnil svoju pozíciu veľkopodnikateľ stojaci za minoritným akcionárom Infra Services," upozornil Dragun.

BVS sa ale voči takýmto tvrdeniam ohradzuje. Podľa nej stále platí, že rozhodujúcim orgánom s hlavnými právomocami vo vzťahu k činnosti spoločnosti Infra Services je valné zhromaždenie tejto spoločnosti, ktoré tvoria členovia predstavenstva BVS. "Zo siedmich členov predstavenstva BVS sú šiesti zástupcovia majoritného akcionára BVS, ktorým je hlavné mesto. Na tomto stave sa nič nemení," uviedol Pálffy. Pozíciu BVS ako majoritného akcionára podľa neho potvrdzuje aj to, že zasadnutie predstavenstva spoločnosti zvoláva a vedie predseda predstavenstva Infra Services Lukáč, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva BVS. Podľa hovorcu to vyvracia tvrdenie, že predstavenstvo Infra Services môže zvolávať podpredseda predstavenstva.

"Podľa novej úpravy je hlas predsedu predstavenstva BVS rozhodujúci, v prípade možnej rovnosti hlasov. To v minulosti nebolo systémovo riešené. Týmto sa pozícia BVS ako väčšinového akcionára Infra Services neoslabuje, ale naopak, posilňuje," tvrdí Pálffy. Ako podotkol, skutočným cieľom zmien bol záujem zlepšenia predpokladov na dobrú spoluprácu oboch vlastníkov a zlepšenie celkového výkonu spoločnosti. "Zreálniť pomer zastúpenia oboch akcionárov Infra Services v predstavenstve spoločnosti," priblížil hovorca. Predstavenstvo Infra Services malo do augusta podľa jeho slov päť členov, z ktorých traja zastupovali BVS. "Uvedený pomer nezodpovedal akcionárskej štruktúre, keďže BVS nemá v spoločnosti 60, ale 51 percent akcií, minoritný akcionár preto písomne požiadal o prehodnotenie zastúpenia v predstavenstve spoločnosti, ktoré by viac reflektovalo skutočné podiely spoločníkov," vysvetlil Pálffy. Predstavenstvo BVS na svojom zasadnutí 12. augusta prijalo materiál o zmenách v predstavenstve spoločnosti Infra Services.