Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Májová bryndza bude na pultoch, zo Zvolenskej Slatiny ju už expedujú

Ilustračné foto Foto: TASR

V sezóne od apríla do septembra vyrobí jej najväčší slovenský výrobca približne 500 ton.

Zvolenská Slatina 10. apríla (TASR) – Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina začala v týchto dňoch expedovať na pulty obchodov prvú tohtoročnú letnú, alebo aj májovú bryndzu. V sezóne od apríla do septembra vyrobí jej najväčší slovenský výrobca približne 500 ton.

"Ovčie mlieko sa už niekoľko dní zváža do bryndziarne," povedal TASR riaditeľ spoločnosti Sven Harman. "Na pultoch predajní bola už krátko pred veľkonočnými sviatkami," dodal.

Letná bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé. Zvyčajne sa tak stane v čase okolo Veľkej noci. V tomto období sa už ovce vyháňajú aj na prvú zelenú pašu. Letná bryndza je taká, v ktorej musí byť dodržaný najmenej 50-percentný podiel syra, vyrobeného z čerstvého ovčieho mlieka.

Na výrobu letnej bryndze bude spoločnosť vykupovať denne od asi 30 farmárov a salašov na strednom Slovensku tisícky litrov mlieka a stovky kilogramov syra. Letná bryndza tvorí asi polovicu produkcie bryndziarne. Zimná, ktorá sa vyrába po sezóne aj s prídavkom kravského mlieka, tvorí tiež asi 500 ton.

Letná bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé. Zvyčajne sa tak stane v čase okolo Veľkej noci.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Ceny ovčieho mlieka sú tento rok podľa zástupcov bryndziarne vôbec najvyššie v histórii, keď sa vykupuje za 86 až 92 centov za liter.

Asi desať percent slatinskej bryndze sa aj vyváža, predovšetkým do Maďarska, Poľska a Česka. Okrem obchodných reťazcov a bežných obchodných prevádzok ich predávajú aj v sieti siedmich vlastných obchodov po celom Slovensku.

Okrem bryndze vyrába firma aj syry a to nielen v prevádzke vo Z. Slatine, ale aj v ďalšej, ktorú pred niekoľkými rokmi kúpila v Slovenskej Ľupči. V súčasnosti pripravuje viac ako 30 druhov výrobkov.

Do prevádzky v S. Ľupči smerovali vlani aj tento rok najväčšie investície. Rozšírili tam výrobu parených syrov a výraznejšie tým zvýšili výrobu najmä v segmente ovčích parených výrobkov. "V týchto dňoch tam napríklad inštalujeme úplne nový pariaci a formovací stroj," pripomenul Harman.

Bryndzu vo veľkom dnes na Slovensku vyrába deväť tradičných prevádzkarni a mliekarni s produkciou vyššou ako 40 ton. Na ďalších asi dvoch stovkách salašov sa vyrába sezónne. Celková ročná produkcia bryndze na Slovensku je asi 4000 ton. Najviac, takmer štvrtinu vyprodukuje práve bryndziareň vo Z. Slatine. Slatinská prevádzka dáva v súčasnosti prácu asi 65 ľuďom.