Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Makúch: Expozícia voči Cypru je problémom jednej banky, NBS ju skúma

Guvernér NBS Jozef Makúch Foto: TASR/Pavel Neubauer

Upozornil na to dnes v Národnej rade (NR) SR guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch.

Bratislava 27. mája (TASR) - Výrazná expozícia voči Cypru nie je problémom celého slovenského bankového sektora, ale jednej konkrétnej banky. Upozornil na to dnes v Národnej rade (NR) SR guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch. Tento finančný dom regulačné požiadavky spĺňa, centrálna banka však jeho obchody s Cyprom aj tak skúma.

"Analyzujeme tento problém. Jednu dohliadku sme tam už ukončili a druhá dohliadka momentálne prebieha v tejto banke, ktorú nemôžem menovať," konštatoval Makúch. Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) v reakcii za túto banku označil Poštovú banku.

NBS podľa Makúcha robí to, čo jej zákony umožňujú. "Pokiaľ nie je ohrozená stabilita bankového sektora ako celku, tak z hľadiska platných zákonov nevieme hociktorej banke zakázať robiť nejakú činnosť. Pokiaľ nie je ohrozená jej podstata, má dostatok kapitálu a spĺňa regulačné kritéria, do jednotlivých operácií my hovoriť nevieme," vysvetlil guvernér. So situáciou však NBS podľa neho spokojná nie je.

Podľa Beblavého musia byť úvery voči osobám s nejasným vlastníctvom vnímané ako veľmi rizikové a musia byť preto regulátorom "veľmi tvrdo" strážené, v opačnom prípade to oslabuje celú bankovú reguláciu. Cez schránkové firmy napríklad na Cypre sa dá totiž skryť požičiavanie spriazneným osobám, ktoré je inak prísne regulované, upozornil v parlamente poslanec.

S odvolaním sa na verejne známe fakty označil Beblavý za problematickú Poštovú banku. "Úvery Poštovej banky voči Cypru, voči cyperskému subjektu sú 549 miliónov eur ku koncu minulého roka," vyčíslil. Vlastné imanie banky podľa neho predstavuje len o niečo vyššiu sumu 566 miliónov eur. "To znamená, Poštová banka prakticky tú istú sumu, ktorá je v nej naskladaná od akcionárov a zo zisku a zo všetkého, má požičané na Cyprus," podčiarkol poslanec.

Akcionármi banky sú J&T a Istrokapital. Poštová banka tvrdí, že úvery na Cyprus nie sú voči spriazneným osobám, pripustil Beblavý. "Ja samozrejme neviem dokázať, či to tak je, alebo to tak nie je, nie je to ani moja úloha, ale myslím, že táto situácia zavdáva veľký dôvod na osobitný dohľadový režim centrálnej banky voči tak citlivej veci, ako sú schránkové firmy na Cypre a úverová expozícia voči nim," vyhlásil poslanec. Zároveň ocenil, že NBS v tejto veci už koná.

O potenciálnej rizikovosti rastúceho vystavenia voči Cypru hovorí aj dnes zverejnená Správa o finančnej stabilite z dielne NBS. Expozícia voči Cypru postupne rástla počas celého minulého roku a v decembri 2014 dosiahla 16,6 % celkových vlastných zdrojov bankového sektora. "Rastúca expozícia vo forme úverov na Cypre môže predstavovať potenciálny nárast rizikovosti, najmä vzhľadom na zhoršenie trhových indikátorov tejto krajiny," konštatuje v správe centrálna banka.

Poštová banka dodržiava všetky pravidlá stanovené legislatívou, vrátane limitov majetkovej angažovanosti, ktoré sú pod pravidelným dohľadom NBS, konštatovala v reakcii pre TASR hovorkyňa banky Anna Tkáčová.

Stratégiu poskytovania úverov kvôli konkurenčnému prostrediu banka nezverejňuje, sídlo spoločnosti však podľa nej nie je kľúčovým ani jediným ukazovateľom pri posudzovaní klienta. "Pri schvaľovaní úveru banka posudzuje v prvom rade predložený obchodný plán a projekt, ako aj bonitu žiadateľa, resp. obchodu. Banka vždy pozná koncového užívateľa úveru a obozretne vyhodnocuje jeho rizikovosť," zdôraznila hovorkyňa.

Pripomenula tiež, že Cyprus je členským štátom EÚ a jedným zo základných pilierov únie je sloboda podnikania. "Mnohé podnikateľské subjekty vykonávajú svoju činnosť z Cyperskej republiky, pričom je to napríklad aj z dôvodu stability právneho a daňového systému a zároveň je to plne v súlade s platnou legislatívou. Kvôli všetkým týmto dôvodom je zavádzajúce hovoriť v súvislosti s Cyprom len o tzv. schránkových firmách," dodala Tkáčová.