Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Malá skupina živnostníkov si po zmenách v daniach a odvodoch polepší

Foto: TASR/Michal Svítok

Malá skupina živnostníkov s mesačným príjmom od 347 do 393 eur si po zavedení zmien polepší mesačne o 109 eur.

Bratislava 25. júna (TASR) - Plánované daňovo-odvodové zmeny nebudú podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) znamenať nižší čistý príjem pre všetkých živnostníkov. Malá skupina živnostníkov s mesačným príjmom od 347 do 393 eur si po zavedení zmien polepší mesačne o 109 eur.

Stane sa tak v dôsledku zvýšenia hranice, od ktorej sa živnostník musí prihlásiť do Sociálnej poisťovne a platiť sociálne odvody. Táto hranica je zhodná s minimálnym vymeriavacím základom, ktorý sa má od 1. januára 2013 zvýšiť zo 44,2 % na 50 % priemernej mzdy. "Skupina živnostníkov s príjmami v uvedenom intervale bude oslobodená od platenia sociálnych odvodov, vďaka čomu vzrastie ich čistý príjem," informoval dnes riaditeľ PAS Róbert Kičina.

Pri príjme vyššom ako 393 eur mesačne pocítia najmenej negatívny dosah zmien živnostníci, ktorých hrubý príjem je medzi 830 a 970 eurami, pričom ich náklady sú do 40 % príjmov. Štátu po novom odvedú o 17 eur viac.

Dopady aktuálnej daňovo-odvodovej reformy na živnostníkov s nulovými reálnymi nákladmi a s hrubým mesačným príjmom od 720 do 2880 eur budú miernejšie v porovnaní s dopadmi reformy, ktorú pripravovala predchádzajúca vláda. "Naopak, živnostníci s reálnymi nákladmi na úrovni 40 % alebo 60 % hrubých príjmov budú v dôsledku aktuálnej reformy odvádzať štátu viac," skonštatoval Kičina. Podľa neho tak bude dosah súčasnej reformy na remeselníkov a prevádzkovateľov služieb viac negatívny v porovnaní s dopadmi reformy predchádzajúcej vlády.

Prepočty PAS ukázali, že po zmene daní a odvodov od 1. januára 2013 zaplatí živnostník s príjmom 1000 eur štátu každý mesiac o 21,50 eur viac ako dnes. Platí to pre živnostníkov s nulovými reálnymi nákladmi i pre živnostníkov s reálnymi nákladmi na úrovni 60 % príjmu.