Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Malatinský novelu zákona o OZE obhajoval, opozícia chce jej stiahnutie

Tomáš Mlatinsky Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanci opozície v rozprave v decembri 2012 tvrdili, že zákon je šitý na mieru finančnej skupine Penta a jej podniku Paroplynový cyklus.

Bratislava 24. januára (TASR) – Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD) dnes na rokovaní 2. schôdze Komisie pre energetiku pri Výbore Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti obhajoval vládnu novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) z decembra 2012, ktorá je v parlamente momentálne v 2. čítaní.

Nárok na podporu budú mať podľa Malatinského len tie zdroje OZE, ktoré budú modernizované, alebo uvedené do prevádzky až po nadobudnutí účinnosti novely zákona o OZE.

"Táto zmena má teda motivovať k modernizácii a rekonštrukcii súčasných zdrojov," uviedol ďalej dnes Malatinský okrem iného pred členmi Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti a pred zástupcami energetických podnikov a inštitúcií.

Opozícia nechce už ďalšie prejednávanie

Poslanci opozície si naopak myslia, že navrhovaná novela zákona o podpore OZE by sa v NR SR nemala ďalej prejednávať v skrátenom legislatívnom konaní. "Tento zákon je potrebné stiahnuť a nanovo pripraviť zákon v riadnom legislatívnom procese tak, aby boli zohľadnené požiadavky energetických subjektov," konštatovala na dnešnej schôdzi členka výboru Helena Mezenská (SDKÚ-DS).

Rovnakú požiadavku vyslovil aj ďalší člen výboru pre hospodárske záležitosti Jozef Mikuš (SDKÚ–DS). "Tento zákon je proti programovému vyhláseniu vlády SR. Zákon by mal byť prerokovaný v riadnom legislatívnom procese a s riadnym pripomienkovým konaním," doplnil.

"Nevidím dôvody na stiahnutie zákona. Diskusia, ktorá je trochu aj politickou, bude mať samozrejme aj svojich zásadných odporcov," komentoval pre TASR po skončení rokovania pripomienky opozície a odbornej verejnosti Malatinský s tým, že "novela zákona je v poriadku".

Zákon o podpore OZE je v poriadu, myslí si Malatinský

O novele zákona o podpore OZE poslanci NR SR rokovali ešte pred Vianocami. Zákon o podpore OZE je podľa ministra Malatinského v poriadku. Poslanci opozície totiž v rozprave v decembri 2012 tvrdili, že zákon je šitý na mieru finančnej skupine Penta a jej podniku Paroplynový cyklus (PPC). "Zákon podporuje aj PPC, ale len ak bude rekonštruovať a investovať," bránil sa v decembri 2012 Malatinský. V akej výške bude táto podpora, bude podľa jeho slov záležať od toho, ako bude firma investovať. "Pri slabej investícii nevypočítame ani nijakú podporu, takže to je bezpredmetná kritika," skonštatoval vtedy minister.

ÚRSO podľa Malatinského upozornil na to, že keby rezort hospodárstva takto nekonal, mohlo by dôjsť k národohospodárskym škodám možným zvýšením taríf cien za energie. Preto chcelo ministerstvo konať teraz, aby mohol zákon platiť od budúceho roka.