Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Malatinský: Slovensko je na zimnú sezónu v dodávkach plynu pripravené

Tomáš Mlatinsky Foto: TASR/Štefan Puškáš

Medzinárodná situácia je podľa Malatinského relatívne stabilizovaná a nehrozia nejaké priame bezprostredné avizované výpadky.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Slovensko by počas najbližšej zimnej sezóny nemalo mať problémy v zásobovaní plynom, a teda nemala by sa opakovať "plynová kríza" z januára 2009.

"V tejto chvíli chcem ubezpečiť, že Slovensko je na zimnú sezónu v dodávkach plynu pripravené," uviedol dnes na brífingu minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD) po porade so zástupcami plynárenských spoločností, regulačného úradu a ministerstva zahraničných vecí.

"Podľa všetkých dnes preverovaných skutočností by sme s plynom problémy nemali mať. Reverzným tokom vieme prepraviť denne približne 50 miliónov metrov kubických (m3) plynu, čo pri dennej spotrebe 30 miliónov m3 je dostatočné množstvo. V zásobníkoch je plyn na dostatočné obdobie," spresnil.

Medzinárodná situácia je podľa Malatinského relatívne stabilizovaná a nehrozia nejaké priame bezprostredné avizované výpadky. "Slovensko je pripravené na výpadky jednak zabezpečením reverzných tokov z ČR a z Rakúska v dostatočnom objeme. Zásobníky plynu sú na postačujúcej úrovni - Slovensko sa teda môže v prípade potreby spoľahnúť na to, že v zásobníkoch má dostatok plynu pre spotrebu Slovenska," podčiarkol.

Informoval zároveň, že na porade so zainteresovanými subjektmi rezort hospodárstva na porade rokoval o stratégiách pre prípad vzniku krízovej situácie, aby sa zabezpečila vzájomná komunikácia a kooperácia jednotlivých subjektov. "V prípade vzniku krízovej situácie by Ministerstvo hospodárstva SR zvolalo koordinačný štáb, ktorý by situáciu riešil," dodal.