Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Malí a strední podnikatelia môžu žiadať kreatívny voucher na dizajn

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podnikatelia, ktorí voucher získajú, najprv zaplatia celú zakázku a po predložení kompletnej dokumentácie im ich SIEA spätne preplatí.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Malí a strední podnikatelia majú možnosť požiadať o kreatívny voucher na služby dizajnérov v hodnote od 1000 do 5000 eur. Záujemcovia o podporu z národného projektu Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) sa môžu zaregistrovať prostredníctvom internetovej stránky www.vytvor.me. Na prvú výzvu je vyčlenených 500.000 eur.

„Dobrý dizajn je hodnota, ktorá predáva, no za nevyhnutnosť ho považuje zatiaľ málo slovenských podnikov. Kreatívne vouchere to môžu zmeniť. Dizajnéri majú teraz príležitosť ukázať, ako zásadne vedia podnikateľom pomôcť,“ uviedol Stanislav Jurikovič zo SIEA.

Kreatívne vouchere sú určené pre mikro, malé a stredné podniky, ktoré majú záujem inovovať a využiť pritom služby z vybraných oblastí kreatívneho priemyslu.

Podnikatelia, ktorí voucher získajú, najprv zaplatia celú zakázku a po predložení kompletnej dokumentácie im ich SIEA spätne preplatí. Vouchere pokryjú 50 percent nákladov na služby dizajnérov a je možné ich využiť do 31. januára 2019. Záujemcovia sa môžu registrovať počas pracovných dní od 12.00 h do 20.00 h. Pri registrácii si vyberú z dvoch formulárov k vypracovaniu zadania pre zhotovenie cenovej ponuky podľa toho, či sa nový dizajn týka priamo produktov a služieb, ktoré ponúkajú zákazníkom alebo firemnej identity. Prostriedky na voucher sú v systéme rezervované už od momentu zaregistrovania sa jednotlivých podnikateľov.

Pri elektronickej registrácii vyplní záujemca formulár, v ktorom uvedie aj názov víťazného dodávateľa, ktorý predložil najnižšiu cenovú ponuku. Dodávatelia takýchto kreatívnych služieb musia podnikať v príslušnom odvetví minimálne rok. Ak sa chcú do projektu zapojiť, môžu požiadať o zápis do zoznamu oprávnených realizátorov. Aktuálne je zverejnených približne 75 profilov realizátorov a viac ako sto ďalších už o registráciu požiadalo.

Otvorená už bola registrácia žiadostí o vouchere na služby architektov s maximálnou hodnotou vouchera 10.000 eur. Na jeseň plánuje SIEA vyhlásiť aj výzvy v odvetviach programovanie a tiež reklama a marketing. Rovnako ako pri dizajne aj v týchto odvetviach bude maximálna hodnota vouchera 5000 eur.

Nová forma európskej pomoci je súčasťou národného projektu SIEA „Podpora rozvoja kreatívneho priemyslu na Slovensku“. V rámci projektu, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Výskum a inovácie, budú v nasledujúcich rokoch vydané vouchere v hodnote 7,5 milióna eur pre minimálne 1500 podnikov.