Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prepustený devízový díler BoE porušil pravidlá bankového tajomstva

Bank of England Foto: TASR/AP

Bank of England minulý týždeň oznámila sériu zmien v spôsobe zhromažďovania informácií z trhov a školenia zamestnancov, ako aj celý rad nových opatrení zameraných na zlepšenie archivovania správ.

Londýn 3. marca (TASR) - Bývalý hlavný devízový maklér Bank of England (BoE) Martin Mallett porušil interné pravidlá o dôvernosti informácií a politiku v oblasti informačných technológií. S odvolaním sa na dnešné vystúpenie guvernéra BoE Marka Carneyho pred parlamentom o tom informovala agentúra Reuters.

BoE prepustila Malletta v novembri minulého roka na základe nezávislého vyšetrovania, ktoré sa sústredilo na to, čo zamestnanci vedeli o pokusoch maklérov popredných bánk zmanipulovať devízové kurzy. Vyšetrovanie zistilo, že Mallett sa nesnažil upozorniť zodpovedné orgány na pokusy o manipuláciu globálneho trhu, ktorý má hodnotu až 5 biliónov USD (4,48 bilióna eur) denne. Správa však neobvinila Malletta z konania so zlým úmyslom.

Carney dnes oznámil viac podrobností o jeho prepustení. Podľa jeho údajov previerky mailovej a telefonickej komunikácie za posledných osem rokov odhalili, že Mallett poslal dôverný dokument niekomu mimo BoE a ďalší dokument, kde vyjadril osobný názor o menovej politike. Mallett nesie zodpovednosť za viac než 20 porušení pravidiel BoE, vrátane emailov s neprimeraným spôsobom vyjadrovania alebo nevhodnými prílohami.

BoE minulý týždeň oznámila sériu zmien v spôsobe zhromažďovania informácií z trhov a školenia zamestnancov, ako aj celý rad nových opatrení zameraných na zlepšenie archivovania správ. Carney zdôraznil, že banka v posledných mesiacoch postúpila celý rad prípadov možného porušenia pravidiel britskému úradu pre finančné trhy.

(1 EUR = 1,1168 USD)