Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Malmströmová: EÚ očakáva, že z nových ciel v USA bude mať výnimku

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová. Foto: TASR/AP

Prezident Trump vo štvrtok podpísal vyhlásenie o zavedení dovozných ciel vo výške 25 % na oceľ a 10 % na hliník.

Brusel 9. marca (TASR) - Európska únia (EÚ) očakáva, že sa na ňu bude vzťahovať výnimka v rámci rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa o zavedení dovozných ciel na oceľ a hliník. Ale je pripravená prijať odvetné opatrenia do 90 dní, ak to bude nevyhnutné.

EÚ je spojencom Spojených štátov a "nemôže byť hrozbou pre národnú bezpečnosť USA", uviedla komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová na fóre, ktoré zorganizoval nemecký Marshallov fond.

"Spoliehame sa na výnimku," dodala. USA totiž naznačili, že Kanada a Mexiko by mohli mať výnimku na clá, ale tá bude závisieť od výsledkov opätovného prerokovania Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA).

Malmströmová v piatok povedala, že túto otázku v sobotu (10.3.) predloží na dlho plánovanom stretnutí s americkým obchodným zástupcom Robertom Lighthizerom a jeho japonským náprotivkom Hirošigom Sekom. A poznamenala, že zatiaľ nie je "krištáľovo jasné", o čom Trump vo štvrtok (8.3.) rozhodol.

Prezident Trump vo štvrtok podpísal vyhlásenie o zavedení dovozných ciel vo výške 25 % na oceľ a 10 % na hliník. Odvolal sa pritom na zriedkavo vyžívaný zákon Spojených štátov, ktorý schvaľuje opatrenia prezidenta proti dovozu, ak ohrozuje národnú bezpečnosť.

EÚ už predtým pohrozila možnými protiopatreniami. Európska komisia pripravil zoznam približne 200 amerických produktov, na ktoré by sa mohli vzťahovať clá. Hodnota ich importu predstavuje približne 2,8 miliardy eur. Je medzi nimi napríklad bourbon, arašidové maslo, brusnice, pomarančový džús, ale aj oceľ, textil a mnohé priemyselné výrobky. Prípadné zavedenie ciel by muselo schváliť všetkých 28 členských štátov EÚ.

Ak sa nové americké clá budú vzťahovať aj na EÚ, je pripravená zareagovať do 90 dní, tak ako to určujú pravidlá Svetovej obchodnej organizácie, povedala Malmströmová.

Európska oceliarska federácia EUROFER odsúdila rozhodnutie Trumpa a varovala, že zavedenie ciel by mohlo pripraviť Európu o desaťtisíce pracovných miest v oceliarstve a s ním súvisiacich odvetviach.