Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Malmströmová je opatrne optimistická v súvislosti s výnimkou z ciel

Na archívnej snímke Cecilia Malmströmová. Foto: TASR/AP

Spojené štáty majú od piatku (23.3.) zaviesť clá vo výške 25 % na dovoz ocele a 10 % na hliník.

Brusel 22. marca (TASR) - Európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová vo štvrtok vyjadrila opatrný optimizmus a dúfa, že americký prezident Donald Trump udelí aj Európskej únii (EÚ) výnimku z pripravovaných ciel na dovoz ocele a hliníka.

Spojené štáty majú od piatku (23.3.) zaviesť clá vo výške 25 % na dovoz ocele a 10 % na hliník. USA garantovali Kanade a Mexiku výnimky na clá a zdá sa, že sú pripravené na poslednú chvíľu zvážiť aj ďalšie výnimky.

Malmströmová sa v stredu (21.3.) stretla s americkým ministrom obchodu Wilburom Rossom a americkým obchodným zástupcom Robertom Lighthizerom vo Washingtone. Očakáva sa, že prezident Trump neskôr v priebehu štvrtka zverejní ďalšie opatrenia týkajúce sa obchodu, ktoré majú zasiahnuť najmä Čínu.

Eurokomisárka dnes ráno v krátkosti informovala veľvyslancov EÚ a Európsky parlament pred summitom lídrov Únie, ktorý sa začína o 14 h SEČ. Uviedla, že existuje väčšia ochota nájsť riešenie a odvrátiť tak možnú obchodnú vojnu.

"Dúfam, že (Ross) odporučí prezidentovi výnimku pre EÚ ako celok,"
povedala Malmströmová obchodnému výboru Európskeho parlamentu.

Dodala, že rozhodnutie je na prezidentovi, ale očakáva, že minister Ross odporučí, aby aj EÚ dostala výnimku.

Lighthizer zase vplyvnej americkej komisii povedal, že Spojené štáty rokovali s Európskou úniou, Argentínou a Austráliou o udelení možných výnimiek z ciel na oba kovy. On sám dúfa, že sa túto záležitosť podarí uzavrieť do konca apríla.

Malmströmová a Ross sa dohodli, že začnú bezprostredné diskusie o oblastiach obchodného záujmu vrátane ocele a hliníka.

Čaká sa tak na posledné slovo prezidenta Trumpa. Ale aj predseda Európskej rady Donald Tusk v stredu vyjadril "mierny optimizmus" v súvislosti s vyhliadkami EÚ na výnimku z amerických ciel.

Európski lídri budú okrem iného na summite diskutovať aj o tom, ako reagovať na celkový prístup prezidenta Trumpa ku globálnemu obchodu, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť pracovné miesta na celom svete. Ak Spojené štáty začnú presadzovať protekcionizmus, celý svet bude mať problém, povedal Tusk na tlačovej konferencii v stredu večer.

Európska komisia navrhla, aby sa EÚ v prípade zavedenia ciel v USA obrátila na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO). A zvážila tiež opatrenia, ako zabrániť prílevu kovov do Európy v reakcii na americké clá a zaviedla dovozné clá na americké výrobky na "vybalansovanie" obchodu medzi EÚ a USA.