Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v marci medzimesačne klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aj v celej Európskej únii (EÚ) maloobchodné tržby v marci klesli, medzimesačne o 0,6 %.

Luxemburg 6. mája (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne po miernom februárovom raste v marci klesli, a to prvýkrát od septembra minulého roka. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnili európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.

Presnejšie, maloobchodný predaj v regióne, ktorý zaviedol euro, sa po očistení od sezónnych vplyvov v marci znížil o 0,8 % v porovnaní s februárom, keď medzimesačne vzrástol o 0,1 %.

Aj v celej Európskej únii (EÚ) maloobchodné tržby v marci klesli, medzimesačne o 0,6 %.

V medziročnom porovnaní sa tempo rastu maloobchodného predaja v marci spomalilo v prípade eurozóny na 1,6 % z februárových 2,8 % a v celej únii kleslo na 2,5 % z 3,4 % vo februári.

Hlavným dôvodom marcového medzimesačného poklesu maloobchodných tržieb v eurozóne bolo zníženie predaja palív o 2,7 %, nepotravinárskych produktov o 0,8 % a predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,6.

V celej EÚ klesol predaj palív v sledovanom období o 2,9 %, tržby z nepotravinárskych produktov sa znížili o 0,5 % a z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,3 %.

Spomedzi členských štátov únie, ktoré Eurostatu dodali údaje za marec, maloobchodné tržby v medzimesačnom porovnaní najviac vzrástli v Poľsku (1,5 %), na Slovensku (1,1 %) a v Dánsku (0,9 %). Naopak, najstrmší medzimesačný pokles tržieb nahlásili Rumunsko (-1,4 %), Portugalsko (-3,5 %), Slovinsko (-2,8 %) a Nemecko (-2,3 %).

V medziročnom porovnaní sa marcové tržby z predaja nepotravinárskych produktov zvýšili v eurozóne o 3 % a v EÚ o 3,8 %, zatiaľ čo tržby z potravín, nápojov a tabakových výrobkov stúpli o 0,1 % v regióne, ktorý platí eurom a o 1,7 % v celej únii. Ale predaj palív klesol, a to v menovej únii o 0,7 % a v EÚ o 1 %.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že najstrmší medziročný nárast marcových tržieb nahlásili Malta (8,9 %), Poľsko (8,7 %), Lotyšsko a Írsko (zhodne 6,4 %) a najväčší pokles zaznamenali Slovinsko (-1,8 %), Rumunsko (-1,3 %), Belgicko (-0,9 %) a Fínsko (-0,3 %).

Na Slovensku sa maloobchodný predaj v marci medziročne zvýšil o 1,9 %.