Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast maloobchodných tržieb v Nemecku sa vo februári spomalil

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V medzimesačnom porovnaní tržby vo februári po úprave o sezónne vplyvy klesli o 0,5 %, zatiaľ čo v januári vzrástli o 2,3 %.

Berlín 31. marca (TASR) - Maloobchodné tržby v Nemecku vzrástli vo februári slabším tempom než v predchádzajúcom mesiaci, rozsah spomalenia bol však miernejší, než sa očakávalo. S odvolaním sa na dnešné predbežné údaje nemeckého štatistického úradu o tom informoval portál RTTNews.

Tržby v nemeckom maloobchode vzrástli vo februári medziročne o 3,6 % po 5-% raste v januári. Údaj za prvý mesiac roka štatistický úrad revidoval smerom nadol. Pôvodne udával rast na úrovni 5,3 %. Napriek tomu bol februárový rast o niečo výraznejší, než predpokladali ekonómovia, ktorí očakávali rast tržieb na úrovni 3,4 %. Tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov sa zvýšili o 1,5 %.

V medzimesačnom porovnaní tržby vo februári po úprave o sezónne vplyvy klesli o 0,5 %, zatiaľ čo v januári vzrástli o 2,3 %. Ide o prvý pokles tržieb za posledných päť mesiacov. Aj v tomto prípade je však výsledok o niečo lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom o 0,7 %. Za prvé dva mesiace sa maloobchodné tržby v Nemecku zvýšili oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o 4,3 %.