Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Británii v auguste vzrástli

Ilustračná foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Britský štatistický úrad ONS uviedol, že po započítaní pohonných látok sa maloobchodné tržby v Británii zvýšili v auguste oproti júlu o 0,4 %.

Londýn 18. septembra (TASR) - Maloobchodné tržby v Británii zaznamenali v auguste rast, keď ich potiahli najmä predaje domácich spotrebičov a nábytku. Tie vykompenzovali pokles tržieb z predaja potravín. Informoval o tom portál RTTNews.

Britský štatistický úrad ONS uviedol, že po započítaní pohonných látok sa maloobchodné tržby v Británii zvýšili v auguste oproti júlu o 0,4 %, zatiaľ čo v júli medzimesačne stagnovali. Tempo rastu bolo v súlade s očakávaniami trhov.

Pod rast sa podpísal najmä nepotravinový sektor. Tržby z predaja nepotravinových produktov vzrástli v auguste medzimesačne o 1,6 %, zatiaľ čo z predaja potravín zaznamenali pokles o 0,7 %. Rast tržieb v oblasti nepotravinových produktov potiahli najmä domáce spotrebiče, kde sa tržby zvýšili o 3,8 %. V rámci tejto kategórie výrobkov Briti výraznejšie nakupovali najmä vysávače, keďže od septembra Európska únia zakázala predaj vysávačov s vysokým príkonom.

Medziročne sa tržby po započítaní palív zvýšili v auguste o 3,9 %. V júli dosiahol medziročný rast 2,5 %. Zrýchlenie však nedosiahlo odhad analytikov, ktorí očakávali rast o 4 %.

Tržby bez započítania palív vzrástli medzimesačne o 0,2 %. Oproti júlu to znamená spomalenie tempa rastu, keďže júlový medzimesačný rast dosiahol 0,4 %. V medziročnom porovnaní sa tržby v rámci tejto kategórie zvýšili o 4,5 % po 3,3-% raste v júli. Tempo rastu však bolo o niečo slabšie než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom na úrovni 4,8 %.