Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Česku v novembri vzrástli, prvýkrát za 1,5 roka

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Celkový rast maloobchodných tržieb podporilo oživenie tržieb z predaja nepotravinárskych výrobkov, ktoré v novembri stúpli o 1,3 % po znížení o 0,5 % v októbri.

Praha 12. januára (TASR) - Maloobchodné tržby v novembri 2023 vzrástli prvýkrát za 18 mesiacov. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v piatok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Podľa týchto údajov sa maloobchodný predaj v susednej krajine v novembri 2023 zvýšil medziročne o 0,9 % po smerom nahor revidovanom poklese o 1,6 % v októbri.

Celkový rast maloobchodných tržieb podporilo oživenie tržieb z predaja nepotravinárskych výrobkov, ktoré v novembri stúpli o 1,3 % po znížení o 0,5 % v októbri. Tržby z predaja motorových palív sa pritom zvýšili o 3,7 %, zatiaľ čo v októbri ešte klesli o 1,2 %). Zároveň sa v novembri spomalil pokles tržieb z predaja potravín, nápojov a tabaku (na -0,7 % z 3,3 %).

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy maloobchodný predaj v Česku v novembri vzrástol o 1 %. To je zrýchlenie po jeho zvýšení o 0,4 % v októbri a najväčší nárast od októbra 2021.