Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v júli klesali najmä v nepotravinovom segmente

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Potravinový segment si uchovával stále mierny medziročný rast tržieb, a to najmä vďaka rastúcim tržbám malých špecializovaných predajní potravín.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Maloobchodné tržby v júli 2016 klesali najmä v nepotravinovom segmente. Uviedol to v komentári k dnes zverejneným júlovým tržbám odvetví Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

"Naopak, potravinový segment si uchovával stále mierny medziročný rast tržieb, a to najmä vďaka rastúcim tržbám malých špecializovaných predajní potravín, zatiaľ čo tržby veľkých obchodných reťazcov medziročne skôr stagnovali," informoval.

Na rozdiel od Slovenska rast maloobchodných tržieb vo väčšine ostatných európskych krajín sa v júli zrýchlil. Tržby maloobchodu v eurozóne medzimesačne vzrástli až o 1,1 % (v EÚ o 1 %), pričom dynamika ich medziročného rastu sa zrýchlila z 1,7 % na 2,9 % (v EÚ z 2,5 % na 3,5 %). Silný rast tržieb v júli vykázali dve najväčšie ekonomiky eurozóny, a to Nemecko a Francúzsko.

"Spotrebiteľská nálada ostáva nad dlhodobým priemerom aj po hlasovaní o brexite, slovenská ekonomika pokračuje v raste, čo sa pozitívne prejavuje aj na trhu práce (rastúca zamestnanosť aj mzdy), spotrebu domácností by mali ďalej podporovať aj nízke úrokové sadzby a chýbajúca inflácia. Z tohto dôvodu očakávame, že prekvapivo slabé letné čísla tržieb by mali mať len krátkodobý charakter a v podovolenkovom období by sme mohli pozorovať opätovnú akceleráciu rastu tržieb," dodal Koršňák.

Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej maloobchodné tržby v júli nesplnili očakávania a medziročne klesli o 0,6 %. "Po dobrom druhom kvartáli tohto roka, kedy v priemere rástli tempom 3,4 %, tak maloobchod začal tretí štvrťrok slabo. Júlový pokles je najvýraznejší od októbra 2013. "Zlepšujúca sa situácia na trhu práce – rast zamestnanosti, klesajúca miera nezamestnanosti, ako aj rast reálnych miezd - pomáha zvyšovať disponibilný príjem domácností, čím vytvára dobré predpoklady pre rast spotreby. Na základe vývoja trhu práce i spotrebiteľskej dôvery preto očakávame návrat k pozitívnym rastom maloobchodných tržieb v najbližších mesiacoch," doplnila Muchová.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že z jednotlivých činností vnútorného obchodu v júli 2016 medzimesačne klesli tržby za vlastné výkony a tovar v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 3,7 %, veľkoobchode o 2,3 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 1,6 % a v maloobchode o 1,1 %. Vzrástli iba v ubytovaní o 7,4 %. V maloobchode sa tržby medziročne znížili o 0,6 %.