Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Nemecku v auguste klesli viac, než sa čakalo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Maloobchodné tržby upravené o kalendárne a sezónne vplyvy klesli medzimesačne o 0,4 %. Ekonómovia očakávali, že pokles dosiahne maximálne 0,2 %.

Berlín 30. septembra (TASR) - Po raste v júli zaznamenali maloobchodné tržby v Nemecku minulý mesiac pokles, pričom jeho tempo bolo výraznejšie, než sa očakávalo. Ukázali to dnes zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. Informoval o tom portál RTTNews.

Podľa informácií Destatisu klesli maloobchodné tržby upravené o kalendárne a sezónne vplyvy medzimesačne o 0,4 %. Ekonómovia očakávali, že pokles dosiahne maximálne 0,2 %. Na porovnanie, v júli sa maloobchodné tržby v Nemecku zvýšili oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,5 %. Aj júlový výsledok je horší, než sa pôvodne uvádzalo, keďže Destatis v predbežnom odhade stanovil rast na úrovni až 1,7 %.

Medziročný vývoj tržieb bol však opačný a maloobchodné tržby po júlovom 1,5-% poklese sa v auguste zvýšili o 3,7 %. Výsledok je omnoho lepší, než očakávali analytici, ktorí počítali s rastom tržieb o 1,8 %.

Pod výrazný medziročný rast sa podpísali najmä tržby z predaja nepotravinových produktov. Tie sa zvýšili o 4,8 %. Rástli ale aj tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov, a to o 2,3 %.