Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Nemecku zaznamenali v júni nečakaný pokles

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Na druhej strane, za máj boli výsledky revidované prudko smerom nahor.

Wiesbaden 31. júla (TASR) - Po dvoch mesiacoch rastu zaznamenali maloobchodné tržby v Nemecku v júni nečakaný medzimesačný pokles. Na druhej strane, za máj boli výsledky revidované prudko smerom nahor. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Nemecký štatistický úrad Destatis v pondelok zverejnil, že tržby v nemeckom maloobchode klesli v júni oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,8 %, zatiaľ čo analytici počítali s rastom, a to na úrovni 0,2 %. Destatis však zároveň revidoval údaje za mesiac máj a namiesto pôvodne uvádzaného rastu o 0,4 % rast maloobchodných tržieb upravil na 1,9 %.

V medziročnom porovnaní klesli maloobchodné tržby v Nemecku v júni o 1,6 %. V tomto prípade boli údaje výrazne lepšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s ich poklesom až o 2,7 %.

Za prvých šesť mesiacov tohto roka klesli tržby v nemeckom maloobchode o 4,5 %, pod čo sa podpísal najmä predaj potravín. Tržby v tomto segmente zaznamenali pokles o 5,8 %. Znížili sa aj tržby z predaja nepotravinového tovaru, v tomto prípade bol však pokles miernejší a dosiahol 3,6 %.