Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Poľsku výrazne zrýchlili tempo rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tržby v poľskom maloobchode sa v januári zvýšili medziročne o 6,6 %, zatiaľ čo analytici počítali s ich rastom o 6,1 % až 6,4 %.

Varšava 21. februára (TASR) - Maloobchodné tržby v Poľsku zaznamenali na začiatku roka výrazný rast, vyšší, než predpokladali trhy. Uviedol to vo štvrtok poľský štatistický úrad.

Tržby v poľskom maloobchode sa v januári zvýšili medziročne o 6,6 %, zatiaľ čo analytici počítali s ich rastom o 6,1 % až 6,4 %. V porovnaní s vývojom v decembri tak zaznamenali výrazné zrýchlenie rastu, keď v poslednom mesiaci roka vzrástli o 4,7 %.

Výrazný obrat nastal v tržbách z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov. Zatiaľ čo v decembri o 1,4 % klesli, v januári zaznamenali medziročný rast o 6,1 %.

Navyše, v prípade mnohých nepotravinových produktov zaznamenali zrýchlenie rastu. Napríklad, tržby z predaja farmaceutických produktov a kozmetiky sa zvýšili o 11 % po decembrovom medziročnom raste o 8 % a z predaja nábytku, domácich spotrebičov a elektroniky o 11,5 % po decembrovom raste o 9,2 %.

V medzimesačnom porovnaní však v januári tržby v poľskom maloobchode klesli o 19,1 % po decembrovom raste o 12,9 %. Aj v tomto prípade ale prekonali očakávania ekonómov, ktorí počítali s ich poklesom o 19,3 %.