Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v marci prudko vzrástli

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zrýchľovanie očkovania proti ochoreniu COVID-19 a uvoľňovanie reštrikcií zrejme spôsobí výrazný nárast maloobchodných tržieb aj v najbližších mesiacoch.

Washington 15. apríla (TASR) - Maloobchodné tržby v USA v marci prudko stúpli, pričom ich nárast bol najvýraznejší od mája 2020. Dôvodom boli peniaze od vlády, ktoré dostali spotrebitelia v rámci nového balíka fiškálnych stimulov. Navyše protiepidemické opatrenia sa uvoľňujú a firmy prijímajú nových zamestnancov.

Maloobchodné tržby v marci vyskočili o 9,8 % po poklese o 2,7 % vo februári, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia prognózovali nárast o 5,8 %. Ministerstvo tiež revidovalo februárový údaj, keď pôvodne počítalo so znížením až o 3 %.

Maloobchodné tržby podporili predovšetkým šeky vo výške 1400 USD (1170 eur), ktoré dostali bežní Američania, rovnako ako robustná tvorba pracovných miest v minulom mesiaci. Zrýchľovanie očkovania proti ochoreniu COVID-19 a uvoľňovanie reštrikcií zrejme spôsobí výrazný nárast maloobchodných tržieb aj v najbližších mesiacoch.

Marcové zvýšenie bolo najprudšie od mája 2020, keď tržby stúpli o 18,3 %. To bolo mesiac po zaslaní prvých stimulačných šekov.

(1 EUR = 1,1964 USD)