Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu maloobchodného predaja v Maďarsku sa v apríli zrýchlilo

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podľa týchto výsledkov sa tržby maďarských maloobchodníkov po očistení od sezónnych vplyvov v apríli 2015 zvýšili medziročne o 5,3 %.

Budapešť 3. júna (TASR) - Tempo rastu maloobchodného predaja v Maďarsku sa v apríli zrýchlilo, ale o niečo menej, ako očakávali analytici. Vyplýva to z predbežných údajov štatistického úradu v Budapešti, ktoré zverejnila agentúra RTTNews.

Podľa týchto výsledkov sa tržby maďarských maloobchodníkov po očistení od sezónnych vplyvov v apríli 2015 zvýšili medziročne o 5,3 %. Analytici však predpovedali, že stúpnu o 5,4 % po marcovom medziročnom náraste o 5,1 %.

Ale na sezónne neupravenej báze sa rast maloobchodných tržieb v susednej krajine v apríli spomalil na 4,4 % z marcových 6,5 %.

Štatistiky ďalej ukázali, že tržby z predaja pohonných látok v apríli vzrástli medziročne o 9,3 %, viac ako v marci, keď sa zvýšili o 8,7 %. Aj celkové tržby z predaja nepotravinárskych produktov sa v apríli zrýchlili, keďže stúpli o 7,8 %, zatiaľ čo v marci sa zvýšili o 5,6 %. Ale tempo rastu predaja potravín v sledovanom mesiaci naopak spomalilo na 1,6 % zo 4 % v marci.

Za štyri mesiace do konca apríla stúpli maloobchodné tržby v Maďarsku o 6,4 %.