Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v Británii v marci aj za celý 1. štvrťrok klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za prvé tri mesiace 2018 zaznamenal britský maloobchod najstrmší medzikvartálny pokles predaja za celý uplynulý rok.

Londýn 19. apríla (TASR) - Maloobchodný predaj v Spojenom kráľovstve v marci aj za celý 1. štvrťrok klesol a viac, ako odhadovali analytici. Prispelo k tomu nezvyčajne chladné počasie, pre ktoré zákazníci radšej zostali doma.

Podľa údajov štatistického úradu ONS sa maloobchodné tržby v Británii, vrátane tržieb z predaja automobilového paliva, v marci znížili o 1,2 % oproti februáru, keď medzimesačne vzrástli 0,8 %. Analytici pritom očakávali pokles marcových tržieb o 0,6 %.

Podobne aj objem maloobchodného predaja bez palív v marci klesol o 0,5 %, čo kontrastuje s jeho februárovým nárastom o 0,4 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali v marci pokles objemu predaja o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní sa rast celkového objemu maloobchodného predaja v marci spomalil na 1,1 % z 1,5 % vo februári a zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí počítali s jeho zrýchlením na 1,9 %.

A marcové tržby bez automobilového paliva medziročne tiež vzrástli menej, a to o 1,1 % (o 1,2 % vo februári), kým analytici predpokladali, že stúpnu o 1,4 %.

Za prvé tri mesiace 2018 zaznamenal britský maloobchod najstrmší medzikvartálny pokles predaja za celý uplynulý rok.

Konkrétne, objem predaja sa v období január-marec znížil medzikvartálne o 0,5 %, čo bol jeho najväčší pokles od 1. štvrťroku roku 2017.

ONS upozorňuje, že slabé výsledky maloobchodu pravdepodobne znížia rast hrubého domáceho produktu v 1. štvrťroku o 0,03 percentuálneho bodu.