Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ sa vo februári zvýšil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa odhadov Eurostatu vo februári 2019 v porovnaní s januárom sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov zvýšil o 0,4 % v eurozóne aj v celej EÚ.

Luxemburg 3. apríla TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa vo februári zvýšili, ale menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Vyplýva to z predbežných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Podľa odhadov Eurostatu vo februári 2019 v porovnaní s januárom sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov zvýšil o 0,4 % v eurozóne aj v celej EÚ. Tempo jeho rastu sa však spomalilo z januárových 0,9 % v prípade eurozóny a z 1 % v Únii.

V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v regióne, ktorý platí eurom, vo februári 2019 stúpli o 2,8 % a v celej EÚ o 3,3 %.

K februárovému medzimesačnému rastu maloobchodných tržieb v eurozóne prispelo najmä zvýšenie predaja nepotravinárskych výrobkov o 0,9 %, aj keď tržby z palív klesli o 0,7 %. A predaj potravín, nápojov a tabaku stúpol o 0,1 %.

V celej EÚ sa predaj nepotravinárskych výrobkov zvýšil o 1 %, zatiaľ čo tržby z potravín, nápojov a tabaku klesli o 0,1 % a z palív o 0,2 %.

Spomedzi členských štátov, ktoré dodali Eurostatu údaje za február, najstrmší medzimesačný rast maloobchodných tržieb zaznamenali v Chorvátsku (4,4 %), Belgicku a Lotyšsku (v oboch o 1,6 %). A najväčší pokles vykázali Slovensko (-1,5 %), Portugalsko (-1 %) a Bulharsko (-0,6 %).

V medziročnom porovnaní sa v eurozóne vo februári 2019 tržby z predaja nepotravinárskych výrobkov zvýšili o 4,4 %, z palív stúpli o 1,6 % a z predaja potravín, nápojov a tabaku vzrástli o 0,6 %.

V EÚ stúpli februárové tržby z nepotravinárskych výrobkov o 5,1 %, z palív o 3 % a z potravín, nápojov a tabaku o 1 %. Najviac sa pritom zvýšil maloobchodný predaj v Slovinsku (11,8 %), Chorvátsku (11,4 %) a Rumunsku (9,1 %). Na Slovensku vzrástli februárové tržby medziročne o 0,1 %.