Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Manželia môžu aj tento rok ušetriť na daniach, podmienky sa sprísnili

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Daňovník si môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, ak žije s manželským partnerom v spoločnej domácnosti, manžel alebo manželka je bez príjmu, prípadne mala príjem nižší než stanovuje zákon.

Bratislava 30. marca (TASR) - Manželia môžu aj tento rok ušetriť na daniach, podmienky pre daňové úľavy na manžela alebo manželku sa však sprísnili. Daňovník si môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, ak žije s manželským partnerom v spoločnej domácnosti, manžel alebo manželka je bez príjmu, prípadne mala príjem nižší než stanovuje zákon.

Výška daňovej úľavy závisí od základu dane daňovníka a vlastného príjmu manžela alebo manželky. V prípade základu dane daňovníka rovnajúceho sa alebo nižšieho ako 35.022,31 eura je možné uplatniť si túto úľavu až do výšky 3803,33 eura. Ak základ dane presahuje 35.022,31 eura, úľava na manžela alebo manželku sa znižuje. Poradca pre mzdovú oblasť zo spoločnosti PP Poradca podnikateľa Jana Repáčová upozorňuje aj na splnenie jednej z piatich podmienok.

"Buď sa manželka starala o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti, alebo poberala peňažný príspevok na opatrovanie, alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie, alebo je občanom so zdravotným postihnutím, čiže poberá invalidný dôchodok, alebo sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím."

Daňová úľava sa uplatní len za ten kalendárny mesiac, v ktorom bola k prvému dňu v mesiaci splnená aspoň jedna zo spomínaných piatich podmienok. "V minulosti napríklad postačovalo, že manžel alebo manželka zamestnanca boli v danom roku na PN, dobrovoľne nezamestnaní alebo poberali starobný dôchodok. V takom prípade nedosiahli žiadny príjem, alebo ich príjem bol nižší ako stanovená suma, a preto si mohol zamestnanec daňovú úľavu uplatniť. Dnes bez splnenia konkrétnych, spomenutých podmienok úľavu na daniach nesmú využiť," uzavrela Jana Repáčová.