Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

MARCINČIN: V zaostávajúcich okresoch nevyužívame potenciál

Ekonomika TU a TERAZ Foto: Ekonomika TU a TERAZ

Splnomocnenec vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin sa v štúdiu TABLET.TV zhovára s Richardom Kvasňovským o vládnom projekte podpory 12 najmenej rozvinutých okresov.

Bratislava 26. septembra 2016 (TABLET.TV) - Od tohto roku platí zákon na podporu najmenej rozvinutých okresov. Vláda vytypovala 12 okresov, ktoré zaostávajú za zvyškom Slovenska a trápi ich vysoká nezamestnanosť viac ako 20%.




Vôbec nehovoríme o nejakej špeciálnej slovenskej ceste, je to bežná záležitosť ako sa to robí v krajinách OECD, v EÚ. Ak máme také zaostávanie regiónov, musíme sa pozrieť, prečo sa to deje, preto musíme ušiť plány na mieru. Regionálny rozvoj na Slovensku nefungoval a skĺzol len do formálnej roviny,“ povedal Marcinčin s tým, že aj zaostávajúce okresy majú potenciál rozvoja, ktorý sa nevyužíva. „V okresoch s vysokou nezamestnanosťou je potenciál surovín, pôdohospodárstva, cestovného ruchu, kúpeľníctva, ktorý nevyužívame. Je to škoda ním mrhať a nechať odchádzať ľudí do zahraničia alebo do iných regiónov,“ dodal Marcinčin.

Každý okres dal na stôl viac ako stovku projektov, ktoré môžu opäť naštartovať miestnu ekonomiku. Podľa Marcinčina je kľúčové, aby rôzni miestni hráči spolu začali komunikovať. „Keď posadíte vedľa seba podnikateľov, riaditeľov úradov práce a škôl, zistíte napríklad, že podnikatelia majú v zálohe niekoľko stovák, či tisícok pracovných miest, ale školy im neprodukujú vhodných zamestnancov na profesie, ktoré potrebujú,“ upozornil splnomocnenec.

Vláda chce dať na podporu najmenej rozvinutých okresov do roku 2020 viac ako trištvrte miliardy eur, pričom počíta s vytvorením približne 15 tisíc nových pracovných miest. Prvé výsledky tohto projektu sa, podľa Marcinčina, dajú očakávať do jedného, či dvoch rokov.

Sledujte reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s moderátorom Richardom Kvasňovským každý štvrtok popoludní na TABLET.TV.