Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Aktivita výrobného sektora eurozóny v marci vzrástla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výrobné podniky v kľúčových štátoch menovej únie zaznamenali v marci aj prudký nárast nových exportných objednávok, najstrmší od apríla 2014.

Londýn 1. apríla (TASR) - Aktivita výrobného sektora eurozóny v marci vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň za 10 mesiacov. To signalizuje, že sektor bude pokračovať aj tento mesiac v raste a spolu so zvyšovaním výroby sa bude zvyšovať aj zamestnanosť vo výrobnom sektore. Informovala o tom na svojej internetovej stránke agentúra Markit.

Podľa spresnených výsledkov prieskumu agentúry index nákupných manažérov (PNI) z výrobného sektora eurozóny v marci 2015 vzrástol na 52,2 bodu z februárových 51 bodov. Spresnená hodnota marcového PMI je vyššia ako pri rýchlom odhade, keď dosiahla 51,9 bodu.

Marcová hodnota indexu sa tak ešte vzdialila od hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného odvetvia od jej poklesu. PMI výrobného sektora eurozóny sa nad touto hranicou pohybuje už od júla 2013.

Dôvodom marcového vyššieho, ako očakávaného nárastu PMI celej eurozóny, bolo výrazný rast výrobných sektorov v Španielsku a Írsku a tiež solídny rast PMI veľkých ekonomík, ako sú Nemecko, Taliansko a Holandsko.

Výrobné podniky v kľúčových štátoch menovej únie, menovite v Nemecku, Taliansku, Španielsku, Holandsku i v Írsku, zaznamenali v marci aj prudký nárast nových exportných objednávok, najstrmší od apríla 2014. To tiež signalizuje ďalšie zvýšenie výkonu daného sektora.

A navyše, zamestnanosť v tomto odvetví vytrvalo stúpa už sedem mesiacov v rade. V marci dosiahlo tempo prírastku nových pracovných miest vo výrobe najvyššiu úroveň za 43 mesiacov. V takmer všetkých kľúčových ekonomikách pribudli v tomto odvetví minulý mesiac nové miesta s výnimkou Francúzska a Rakúska, kde naopak klesli.

Podľa hlavného analytika Markit Chrisa Williamsona tieto výsledky sú signálom, že výrobný sektor eurozóny zrýchľuje, a to zase naznačuje, že hospodárstvo bloku ožíva, aj keď si v 1. kvartáli pravdepodobne udržalo zatiaľ len mierny rast.