Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Mario Draghi údajne bránil nákup dlhopisov štátov eurozóny

Mario Draghi Foto: TASR/AP

Prezident Európskej centrálnej banky naznačil, že centrálna banka nie je proti nákupu štátnych papierov s termínom splatnosti do troch rokov na sekundárnych trhoch.

Brusel 4. septembra (TASR) - Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi poskytol doteraz najjasnejšiu predstavu o jej ďalšom postupe v boji s dlhovou krízou eurozóny.

Uviedla to dnes agentúra RTTNews s odvolaním sa na "neoficiálny únik" informácií zo stretnutia Draghiho s poslancami Európskeho parlamentu, ktoré prebiehalo za zatvorenými dverami.

Podľa týchto informácií Draghi bránil návrh opatrení, ktoré pripravila ECB, vrátane kontroverzného nákupu dlhopisov členských štátov eurozóny. Naznačil, že centrálna banka nie je proti nákupu štátnych papierov s termínom splatnosti do troch rokov na sekundárnych trhoch. Podľa neho by to nemalo zvýšiť objem financií, ktoré vlády eurozóny poskytli na boj s krízou.

Trhy očakávajú, že Draghi predstaví svoj návrh opatrení na najbližšom zasadaní Rady guvernérov ECB, ktoré sa uskutoční 6. septembra. Najťažším orieškom pre prezidenta banky bude získať podporu Nemecka pre svoj plán. Najväčšia ekonomika bloku je totiž proti tomu, aby ECB kupovala dlhopisy problematických štátov.

Náklady na obsluhu dlhu niektorých krajín, ako je napríklad Španielsko a Taliansko, však v uplynulých týždňoch mierne klesli práve pod vplyvom špekulácií, že sa ECB v blízkej budúcnosti rázne zapojí do boja s krízou. Aj kurz eura vďaka tomu vzrástol.

Medzitým však agentúra Moody's zhoršila výhľad ratingu Európskej únie zo stabilného na negatívny. A hoci jej zatiaľ ponechala najvyššiu známku AAA negatívny výhľad znamená, že v budúcnosti ju môže znížiť.