Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maroko: Otvorenie IKEA odložili, údajne aj pre spor o Západnú Saharu

Na snímke pohľad na rekonštrukčné práce pred prvým obchodným domom IKEA v marockom meste Casablanca 29. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Na internetovej stránke blízkej kráľovskému palácu bola informácia, že k otvoreniu nedošlo vzhľadom na postoj Švédska, ktoré podporuje arabskú republiku založenú v Západnej Sahare frontom Polisario.

Rabat 29. septembra (TASR) - Úrady v Maroku zablokovali otvorenie prvého obchodného domu IKEA v krajine, pretože švédskemu nábytkárskemu reťazcu chýbali príslušné povolenia od úradov hlavného mesta Casablanca, pod ktoré patrí aj obchodné centrum Muhammadíja, kde sa IKEA nachádza. Informovalo o tom v noci nadnes marocké ministerstvo vnútra.

Zástupcovia firmy IKEA podľa tohto zdroja uviedli, že otvorenie predajne s plochou 26.000 metrov štvorcových bolo odložené a uskutoční sa v dohľadnom čase v náhradnom termíne. Vyjadrili nádej, že podklady potrebné na vydanie príslušného povolenia v Maroku ústredie firmy vo Švédsku začne promptne.

Ako napísala agentúra Reuters, na webovej stránke blízkej kráľovskému palácu sa predtým objavila informácia, že k otvoreniu obchodného domu IKEA nedošlo vzhľadom na postoj Švédska, ktoré podporuje arabskú republiku založenú v Západnej Sahare frontom Polisario.

Švédsko je v spomínanom spore o Západnú Saharu tradične na strane frontu Polisario.

Územie Západne Sahary bolo od roku 1885 španielskou kolóniou. V roku 1934 dostala kolónia názov Španielska Sahara. V roku 1965 OSN Španielsku nariadila zorganizovať referendum o budúcnosti tejto enklávy v súlade s právom na sebaurčenie a dekolonizáciu. Španielsko plebiscit nezorganizovalo a v roku 1975 podľahlo tlaku Maroka a Mauritánie a vzdalo sa tohto územia v ich prospech.

Po odchode Španielov roku 1976 územie okupovali Maroko a Mauritánia a front Polisario vyhlásil v Alžírsku, kde dodnes sídli, nezávislosť územia pod názvom Saharská arabská demokratická republika (SADR). Mauritánia sa v roku 1979 vzdala svojich nárokov a vojna pokračovala už len medzi Marokom a frontom Polisario.

Od prímeria v roku 1991 je toto územie de facto rozdelené na územie okupované Marokom - čo sú asi jeho dve tretiny pri mori - a samostatnú SADR.

Pozíciu Maroka v spore podporuje Liga arabských štátov (LAŠ), ako aj Francúzsko a Španielsko. Ostatné západné štáty i Rusko sú v spore neutrálne.

Front Polisario má podporu susedného Alžírska, kde sa od 70. rokov nachádzajú aj utečenecké tábory miestnych obyvateľov. Medzi Marokom a územím SADR je 2200 kilometrov dlhý zemný val s mínovými poľami. Saharskú arabskú demokratickú republiku uznala aj časť krajín Africkej únie a podporujú ju aj škandinávske štáty vrátane Švédska.

Územie Západnej Sahary patrí de iure stále Španielsku - ako územie nespravované vlastnou vládou -, ktoré sa však k nemu od roku 1975 nehlási.

Maroko je po Egypte druhou krajinou Afriky, kde sa otvára obchodný dom IKEA. V dohľadnom čase firma plánuje otvoriť aj ďalšie pobočky v iných mestách kráľovstva.