Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Martin hospodáril s prebytkom 2,47 milióna eur

Primátor Andrej Hrnčiar, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa primátora Martina Andreja Hrnčiara sa ukázal dlhodobý trend, že mesto Martin zodpovedne hospodári.

Martin 30. mája (TASR) – Mesto Martin hospodárilo v roku 2015 s prebytkom 2,47 milióna eur. Celkové príjmy predstavovali 36,28 milióna eur a výdavky 33,51 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mesta Martin za rok 2015, ktorý na dnešnom zasadnutí schválili poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ).

Bežné príjmy v roku 2015 dosiahli 32,97 milióna eur, kapitálové príjmy 753.437 eur a finančné operácie 2,55 milióna eur. Bežné výdavky predstavovali 30,46 milióna eur, kapitálové výdavky 2,28 milióna eur a finančné operácie 769.543 eur. "Prebytok, ktorý mesto môže použiť, je 2,47 milióna eur. Z tejto čiastky už bola časť prostriedkov rozdelená dvomi uzneseniami MsZ a rozdiel bude prevedený do rezervného fondu mesta," povedala pre TASR vedúca ekonomického odboru Mestského úradu v Martine Vlasta Grajciarová.

Podľa primátora Martina Andreja Hrnčiara sa ukázal dlhodobý trend, že mesto Martin zodpovedne hospodári. "Mali sme účtovný prebytok, takže mesto sa nezadlžuje, a som veľmi rád, že hospodárime zodpovedne. Svedčí o tom aj fakt, že mesto Martin patrí medzi najmenej zadlžené mestá na Slovensku. Naša zadlženosť sa pohybuje okolo deviatich percent k bežným príjmom rozpočtu, čo je naozaj úžasné číslo," uviedol Hrnčiar.

Zároveň pripomenul, že mesto sa nachádza v nútenej správe a rieši spor, ktorý vznikol dávno pred príchodom súčasného vedenia mesta. "Ale aj keby to dopadlo pre mesto zle, zadlženosť stále nebude nad kritickou hranicou 60 percent. Bude sa pohybovať okolo 34 – 35 percent k bežným príjmom rozpočtu. A aj keď budeme musieť uťahovať opasky, ak to zle dopadne, ale budeme to musieť zvládnuť a aj to zvládneme. Ale aj tak stále verím, že budeme úspešní a tento spor vyhráme," zdôraznil primátor Martina.

Nútená správa je výsledkom kauzy okolo vybudovania lyžiarskeho strediska na Martinských holiach, ktorá sa začala v roku 1995. "Bývalé vedenie mesta Martin malo záujem vybudovať lyžiarske stredisko na Martinských holiach, čo so sebou nieslo povinnosť vložiť svoj majetok do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole. Nevložilo ho však, pretože ani ďalší akcionári nesplatili svoje vklady. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť sumu vopred sľúbeného vkladu. Počas niekoľkoročného trvania sporu pohľadávka narástla na viac ako 8,6 milióna eur. Po neúspešnom mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora v prospech mesta Martin vlastník pohľadávky, spoločnosť PK Faktoring, s. r. o., prostredníctvom exekútora zablokoval takmer všetky mestské účty. Mesto súčasne požiadalo ministerstvo financií o zavedenie nútenej správy, ktorej predchádzal vládny audit," vysvetlila hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.