Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Martin Winterkorn zostáva predsedom Správnej rady Volkswagenu

Výkonný riaditeľ automobilky Volkswagen Martin Winterkorn pózuje pri novom vozidle GET pred tlačovou konferenciou o výročnom hospodárení v Berlíne 12. marca 2015. Foto: TASR/AP

Jeho súčasná zmluva do konca budúceho roka platí a podľa dnešnej správy koncernu by mala byť znovu predĺžená.

Wolfsburg 17. apríla (TASR) - Napriek všetkým špekuláciám predseda Správnej rady Volkswagenu (VW) Martin Winterkorn zostáva vo funkcii. Informuje o tom agentúra DPA. Jeho súčasná zmluva do konca budúceho roka platí a podľa dnešnej správy koncernu by mala byť znovu predĺžená.

Dnešná oficiálna informácia Volkswagenu sa odvoláva na výsledok štvrtkového (16.4.) mimoriadneho rokovania Prezídia Dozornej rady VW, ktoré sa konalo v rakúskom Salzburgu a skončilo sa v nočných hodinách.

Šesťčlenné Prezídium Dozornej rady VW vo vyhlásení uviedlo: "Prezídium prikladá veľký význam tomu, aby pán profesor Dr. Winterkorn zostal aj naďalej vo funkcii predsedu správnej rady rovnako aktívny a úspešný ako doteraz a v tomto úsilí má neobmedzenú podporu grémia."

Prezídium navrhne dozornej rade, aby zmluvu s Winterkornom na jej februárovom rokovaní v roku 2016 predĺžila.

V Salzburgu sa okrem zásadnej personálnej otázky diskutovalo aj o ďalšej stratégii koncernu a jeho hlavných čiastkových problémoch.

Na rokovaní sa zúčastnil na žiadosť Ferdinanda Piëcha, predsedu dozornej rady a šéfa jej prezídia, aj Martin Winterkorn.

Krízy vedenia VW vyvolal v piatok (10.4.) F. Piëch. Spravodajskému týždenníku Spiegel povedal, že sa dištancuje od Martina Winterkorna, čím mu vyslovil nedôveru. Čo ho k tomu viedlo, neobjasnil verejnosti ani pred rokovaním prezídia, ani po ňom.

Kríza vo vedení Volkswagenu by mala byť teda týždeň po jej nečakanom prepuknutí vyriešená.

Expert na automobilový priemysel Ferdinand Dudenhöffer z Univerzity Duisburg-Essen si však myslí, že "bitka sa ani zďaleka neskončila". Plánované predĺženie Winterkornovej zmluvy považuje iba za jeho etapové víťazstvo. Vyhlásenia prezídia je len "signálom na obnovenie pokoja v koncerne". Ako bude záležitosť ďalej pokračovať, to sa uvidí. "Zmluva nie je ešte podpísaná, to je len vyhlásenie zámeru," uviedol Dudenhöffer a dodal, že Winterkorn zostane dovtedy pod najprísnejším Piëchovým dohľadom.