Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

MAS: Nečerpaním prostriedkov hrozí prepadnutie viac ako 100 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Cieľom prístupu LEADER je podporovať najmä obyvateľov a subjekty vidieka a malých miest, aby na základe vzájomnej spolupráce rozhodovali o svojej budúcnosti.

Bratislava 29. januára (TASR) - Z programu LEADER určeného pre miestne akčné skupiny (MAS) bolo koncom roka 2023 v rámci Programu rozvoja vidieka vyčerpaných iba sedem percent z celkového objemu prostriedkov. TASR o tom informoval predseda Národnej siete Miestnych akčných skupín na Slovensku Štefan Škultéty.

Z celkového balíka finančných prostriedkov vo výške 124 miliónov eur sa podľa neho minulo necelých deväť miliónov. Samotné čerpanie bolo v programovom období 2014 - 2020 predĺžené až do roku 2025. Napriek tomu sa súčasným tempom vyčerpá len niečo viac ako 17 percent alokovaných prostriedkov.

"Je to katastrofa. Sme suverénne najhorší v rámci celej Európskej únie. Napríklad v Českej republike už realizujú projekty z nového programového obdobia 2021 - 2027 a nám reálne hrozí, že prepadne viac ako 100 miliónov eur z tohto predchádzajúceho. O pravidlách v novom programovom období ešte nikto z MAS ani len netuší. Reálny scenár ich výberu bude niekedy v roku 2025," doplnil Škultéty.

Miestne akčné skupiny sú založené na princípe verejno-súkromného partnerstva samospráv, podnikateľského a neziskového sektora. Je v nich začlenených 2227 obcí a rovnaký počet malých a stredných podnikateľov. Dnes pokrývajú 74 % celkovej rozlohy krajiny a žije v nich polovica obyvateľov Slovenska. Cieľom prístupu LEADER je podporovať najmä obyvateľov a subjekty vidieka a malých miest, aby na základe vzájomnej spolupráce rozhodovali o svojej budúcnosti.