Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Púchovské spoločnosti chcú odstrániť ťažkú manuálnu prácu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hoci je výroba v oboch spoločnostiach z veľkej časti automatizovaná, stále sa hľadajú a implementujú riešenia, ktorými sa odstráni náročná manuálna práca pri transporte polotovarov.

Púchov 14. augusta (TASR) - Na prepojenie výrobných zariadení s internou logistikou a nahrádzanie ergonomicky náročnej činnosti technikou sa chcú v rámci Smart Industry 4.0 zamerať v púchovských spoločnostiach Continental Matador Rubber a Continental Matador Truck Tires.

Hoci je podľa komunikačnej manažérky Eriky Kostkovej výroba v oboch spoločnostiach z veľkej časti automatizovaná, stále sa hľadajú a implementujú riešenia, ktorými sa odstráni náročná manuálna práca pri transporte polotovarov.

Vo výrobných procesoch sa využívajú výškové vysokokapacitné sklady. Tie zefektívňujú procesy a materiálové toky medzi jednotlivými výrobnými uzlami. Detailným prehľadom o skladových zásobách zároveň umožňujú optimalizáciu výrobných plánov,“ priblížila Kostková s tým, že ďalším prvkom využívaným v internej logistike sú AGV - automaticky ovládané prepravné jednotky. Vďaka nim je realizovaný transport vyrobených polotovarov do ďalšieho výrobného uzla.

Smart Industry 4.0 však podľa nej kladie vyššie nároky aj na pracovníkov. „Operátori musia rozumieť procesom v oveľa širších súvislostiach. Výrobná linka už nie je samostatný objekt, komunikuje s ostatnými linkami. Dnešní operátori moderného výrobného podniku sú špecialisti, ktorí svoj proces riadia a kontrolujú," doplnila komunikačná manažérka.

Spoločnosť Continental Matador Rubber Púchov je medzinárodná výrobná spoločnosť podnikajúca v gumárenskom priemysle s 65-ročnou tradíciou. Vyrába osobné pneumatiky rôznych značiek patriacich do portfólia Continental. V roku 2015 spoločnosť vyrobila 13,8 milióna osobných plášťov, dosiahla tržby 861,2 milióna eur a zamestnávala okolo 2750 ľudí.

Continental Matador Truck Tires Púchov je najväčším závodom koncernu Continental na výrobu nákladných pneumatík v Európe. Vyrába nákladné radiálne pneumatiky všetkých značiek portfólia Continental. V roku 2015 spoločnosť dosiahla tržby 521,4 milióna eur a zamestnávala 1260 ľudí.