Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Matečná: Europoslanci majú právo pýtať sa, ako prostriedky EÚ míňame

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Martin Baumann

Na Slovensku je od 17. do 19. decembra delegácia europoslancov z Výboru Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu. Skúmajú využívanie poľnohospodárskych dotácií z rozpočtu Európskej únie.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) je rada, že si europoslanci na Slovensku vypočuli nielen farmárov, ale aj zástupcov Pôdohospodárskej platobnej agentúry či ministerstva pôdohospodárstva.

"Majú na to plné právo pýtať sa, ako prostriedky v Slovenskej republike míňame, ako ich poskytujeme žiadateľom," konštatovala Matečná po stredajšom rokovaní vlády.

Na Slovensku je totiž od 17. do 19. decembra delegácia europoslancov z Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu. Skúmajú využívanie poľnohospodárskych dotácií z rozpočtu Európskej únie (EÚ). Po absolvovaní všetkých stretnutí v stredu avizovali, že pre Slovensko pripravia sériu odporúčaní, ktoré by mali pomôcť pri riešení problémov poľnohospodárov s agrodotáciami.

Podľa Matečnej jedna vec, ktorá udivila europoslancov, udivuje aj ju samotnú. A to fakt, že poľnohospodári na Slovensku nie sú jednotní. Zjednotenia farmárov sa týka aj jedno z odporúčaní europoslancov. "Môj apel je to už niekoľko rokov, že poľnohospodári by sa mali zjednotiť a hovoriť jedným hlasom," dodala šéfka agrorezortu. Požiadavky by mali podľa jej slov zosumarizovať a takto chodiť komunikovať nielen s ministerstvom či s vládou.

Ministerka zároveň priblížila, že na Slovensku je veľmi vysoká rozdrobenosť vlastníctva pôdy, je osem miliónov parciel. Na to upozorňovali aj europoslanci, keďže to potom vytvára problémy s pôdou a dotáciami na ňu.

Podľa Matečnej však ministerstvo vytvorilo aplikáciu, ktorá je voľne dostupná, a v nej môže každý vlastník vidieť svoje vlastníctvo a to, kto ho užíva. Či sú teda nájomné vzťahy na pôdu korektné.

Toto Matečná prezentovala podľa vlastných slov aj europoslancom. Tí v ďalšom odporúčaní radia Slovensku, že by malo mať povinný register vlastníkov. Podľa Matečnej ho však už Slovensko má a je ním kataster nehnuteľností. "Myslím, že mali na mysli register užívateľov," zhodnotila ministerka. Ten podľa vlastných slov už raz navrhla v zákone, v parlamente ho však poslanci z právnej normy vyňali. "Ale nebránime sa tomu, aby takýto register užívacích vzťahov vznikol," avizovala Matečná.

K misii europoslancov na Slovensku sa po rokovaní vlády vyjadril aj predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). Podľa neho je "najväčšou tragédiou, že najškaredšie veci na svoju vlastnú krajinu hovoria domáci a zahraniční to potom už na základe týchto vyjadrení len opakujú".

Reagoval tak na europoslanca Ivana Štefanca (KDH), ktorý je v týchto dňoch pozorovateľom misie z EP na Slovensku. Štefanec je podľa premiéra "celý šťastný, že znovu ešte pred Vianocami dovliekol na Slovensko nejakú vyšetrovaciu komisiu z EP, ktorá sa opäť hrabe v problémoch, ktoré sa týkali možno roku 2014 - 2015".

Pevne verí, že europoslanci pozorne načúvali všetkým, aj členom vlády, ktorí sa s nimi stretli, a že si spravia skutočný obraz, že v roku 2018 sa takéto veci na Slovensku nedejú. "Mňa mrzí, že naši europoslanci sú schopní takto okydávať a očierňovať svoju krajinu v zahraničí," dodal Pellegrini.

Štefanec v stredajšom stanovisku uviedol, že ministerka pôdohospodárstva Matečná ukázala svoju nekompetentnosť a mala by odstúpiť. Svoju úlohu totiž podľa neho nezvláda a nerieši problémy slovenského vidieka.