Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Od kvality pôdy, vody a lesov závisí kvalita potravín

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná Foto: TASR – Martin Baumann

Šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pri príležitosti Dňa Zeme zdôrazňuje dôležitosť ochrany prírodného bohatstva.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) pri príležitosti Dňa Zeme zdôrazňuje dôležitosť ochrany prírodného bohatstva. Od kvality pôdy a lesov totiž závisí aj kvalita potravín a vody. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie a marketingu MPRV Peter Hajnala.

Pri príležitosti Dňa Zeme ministerka symbolicky zasadí strom do novej aleje v miestnej časti Bratislava-Vrakuňa v sobotu 23. apríla o 9.30 h na nábreží Vrakunskej promenády (križovatka ulíc Podunajská a Malodunajská, vedľa lávky pre peších cez Malý Dunaj).

Pre agrorezort je téma ochrany pôdohospodárskej pôdy a lesov mimoriadne dôležitá. Pôda je pre život nepostrádateľným, ale pritom obmedzeným a zničiteľným prírodným zdrojom. Slovenská republika eviduje ročne úbytok približne 1300 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Les je zásobáreň drevnej hmoty, ako jedinej obnoviteľnej suroviny, a zároveň plní dôležité funkcie pôdoochrannú a vodoochrannú, ale, samozrejme, aj zdravotnú a rekreačnú. "Ten štát je bohatý, ktorý má dostatočné zdroje kvalitnej pitnej vody. A zdroje pitnej vody budú len vtedy, keď budú zachované lesy," zdôraznila ministerka.

"Prioritou nášho rezortu na najbližšie obdobie bude podporovať zdravé potraviny a vrátane lokálnych producentov. To sa však nezaobíde bez ochrany pôdy, vody a lesov," uzavrela Matečná.