Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Obchodné reťazce uznávajú, že slovenské potraviny sú kvalitné

Na snímke zľava generálna riaditeľka a konateľka spoločnosti Tatrakon Katarína Kacvinská a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná počas prehliadky výrobných priestorov spoločnosti Tatrakon v Poprade 16. júna 2017. Foto: TASR/Simona Ivančáková

Podľa Matečnej je na Slovensku problém v tom, že mnohé podniky nemajú svojich nasledovateľov.

Poprad 16. júna (TASR) – Obchodné reťazce uznávajú, že slovenské potraviny začínajú byť "in". Nie však preto, že sú zo Slovenska, ale preto, že sú kvalitné. Uviedla to dnes po prehliadke výrobných priestorov spoločnosti Tatrakon v Poprade ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Firma ročne vyprodukuje vyše 3540 ton konzerv a 318 ton extrudovaných výrobkov.

Matečná uviedla, že Tatrakon je jedna z mála potravinárskych prevádzok, ktoré robia konzervy. "Čo sa týka mäsových konzerv, tak je to asi snáď už len jediná spoločnosť, ktorá nám na Slovensku zostala, a práve preto je dôležité ukazovať, že to, čo vieme na Slovensku vyrobiť, vieme aj spracovať," povedala ministerka. Prevádzka sídli v Poprade podľa slov Matečnej od roku 1930. "Takmer všetky výrobky, ktoré tu majú, obsahujú viac ako 75 % slovenských produktov. Sú to produkty, ktoré sa snažia byť inovatívne, ktoré neobsahujú modifikované škroby. Tatrakon používa špeciálne múky, kde zistili špeciálnou technológiou, že viažu na seba všetky produkty," upozornila ministerka.



Podľa Matečnej je na Slovensku problém v tom, že mnohé podniky nemajú svojich nasledovateľov. "Deti majiteľov chcú prevádzku rozvíjať ďalej a je to pozitívne. Je to slovenský podnik, zamestnávajú 160 ľudí, takže som rada, že takáto spoločnosť v regióne stále funguje aj so ziskom," povedala.

Ministerka doplnila, že podnik by sa mal rozšíriť. "Výrobu sme museli za roky vyšperkovať, pretože sme museli splniť podmienky EÚ, keď Slovensko do nej vstúpilo. Našou snahou je výstavba novej fabriky. Máme pozemok v priemyselnom areáli mestskej časti Popradu v Matejovciach, ktorý splácame," povedala generálna riaditeľka a konateľka spoločnosti Tatrakon Katarína Kacvinská. Zároveň doplnila, že súčasná prevádzka má už obmedzené priestory. Popradská spoločnosť sa prednedávnom dohodla na spolupráci s novým obchodným reťazcom. "Je to dvojsečné. Dodávať do reťazca, obchodovať s nimi, byť na trhu, ale zároveň tá pridaná hodnota pre spracovateľa je veľmi nízka," uzavrela Matečná.