Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Matečná presadila tému dvojakej kvality potravín na Rade EÚ v Bruseli

Na ilustračnej snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zároveň ocenila, že túto tému podporilo mnoho krajín, najmä tie zo strednej a východnej Európy, ale aj Fínsko či Grécko.

Brusel 6. marca (TASR) - Slovensku sa dnes v Bruseli podarilo presadiť otázku dvojakej kvality potravín v členských štátoch EÚ na zasadnutí Rady ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo. Postoj slovenskej delegácie zaznamenal širokú podporu ostatných členských krajín a záväzok Európskej komisie, že sa bude touto záležitosťou zaoberať. Uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná po skončení ministerských rokovaní.



Podľa jej slov túto záležitosť na Rade ministrov podporila výsledkami testov, ktoré na podnet ministerstva vykonala Štátna veterinárna a potravinová správa. "Tieto testy ukázali na to, že často sa pod rovnakou značkou a rovnakým obalom skrýva v rozličných členských krajinách rôzny obsah. To je pre akéhokoľvek európskeho spotrebiteľa neprijateľné a snáď aj diskriminačné," upozornila ministerka. Spresnila, že jej iniciatívu podporili aj ďalšie členské krajiny poukázaním na skutočnosť, že podobné testy robili už v minulosti.

Podľa jej slov v prospech našej iniciatívy hovorí aj rezolúcia Európskeho parlamentu z roku 2013, ktorá žiada Európsku komisiu, aby sa venovala tejto záležitosti.

Matečná skonštatovala, že eurokomisárka Věra Jourová, ktorá má na starosti ochranu spotrebiteľov, pochopila závažnosť problematiky a odkázala nemeckému ministrovi poľnohospodárstva, že v tomto spore nejde o nejaký konkrétny produkt, ale o diskrimináciu spotrebiteľov.

Ministerka tvrdí, že zo strany eurokomisárky ide o jasné posolstvo, že táto téma je hodná, aby sa ňou zaoberali členské štáty a aj exekutíva EÚ. Komisárka Jourová navštívi Slovensko v druhej polovici marca, čo bude podľa Matečnej dobrá príležitosť na ďalšie diskusie o tejto téme, zanalyzovanie postojov jednotlivých členských krajín Únie.

Matečná upozornila, že proces rokovaní o dvojakej kvalite potravín bude dlhodobejšou záležitosťou. Podľa jej slov je však možné dospieť k nejakým záverom, ak sa do tohto procesu podarí vtiahnuť aj národné spotrebiteľské a obchodné inšpekcie.

Ministerka zároveň ocenila, že na Rade ministrov túto tému podporilo mnoho krajín, najmä tie zo strednej a východnej Európy, ale aj Fínsko či Grécko, ktoré dali jasne najavo, že dvojaká kvalita potravín existuje, a že jednotný trh EÚ to nesmie dovoliť. Proti tomuto návrhu mala najväčšie námietky nemecká delegácia.

Téma nekalých obchodných praktík v EÚ nezapadá prachom

Ani téma nekalých obchodných praktík, ktorú intenzívne presadzovalo slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, nezapadá prachom a do konca roka sa môže premeniť na legislatívny návrh z dielne Európskej komisie. Uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná po skončení dnešných rokovaní Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo v Bruseli.

Matečná pripomenula, že nekalé obchodné praktiky boli jednou z tém rokovaní Rady ministrov, čo je dobrá správa pre Slovensko, ktoré sa tejto téme venovalo počas svojho šéfovania na čele EÚ.

Dodala, že Slovensko iniciatívne prišlo s materiálom, ktorý hovorí o legislatívnych a nelegislatívnych možnostiach a spolu s Českou republikou a Slovinskom sme pripravili neformálny podklad k rokovaniam, ktorý zohľadní aj Európska komisia. Exekutíva EÚ už k tejto téme vypracováva dopadovú štúdiu.

"Pre nás je potešiteľné, že táto téma určite nebude stáť," opísala situáciu ministerka. Pripomenula, že po neformálnych rokovaniach s nadchádzajúcim estónskym predsedníctvom je pripravovaný možno už aj samotný legislatívny návrh Európskej komisie, ktorý môže uzrieť svetlo sveta do konca tohto roka.

Matečná dodala, že eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan je tiež "mimoriadne pozitívny" čo sa týka tejto témy. A Slovensko má prirodzene veľké očakávania, lebo jednomyseľne prijaté závery Rady ministrov v decembri 2016 potvrdili dobrú prácu slovenskej strany a boli jasným signálom, že táto téma zaujíma všetkých v EÚ.