Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Producentom mlieka by pomohlo jeho vlastné spracovanie

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná na 38. zasadnutí vlády SR 30. novembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR / Dano Veselský

Spotrebiteľská cena mlieka na pultoch obchodov sa podľa nej v posledných mesiacoch zvyšuje.

Bratislava 4. januára (TASR) - Slovenským prvovýrobcom mlieka by ekonomicky pomohla nielen vyššia nákupná cena, ale aj jeho výraznejšie vlastné spracovanie. Uviedla to pre TASR šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

"Vecou, ktorá by poľnohospodárom pomohla, nie je len samotná (vyššia nákupná) cena mlieka, ale aj to, aby spracovali surovinu doma. Tak by jej pridali hodnotu, čím by následne lepšie zrealizovali svoje surové kravské mlieko," spresnila.

Spotrebiteľská cena mlieka na pultoch obchodov sa podľa nej v posledných mesiacoch zvyšuje. "Poľnohospodár však nedostáva adekvátnu časť tejto zvýšenej ceny. Znovu sme teda pri téme, ktorá bola prioritou slovenského predsedníctva v Rade EÚ, a to pri 'vyčistení' vzťahov v dodávateľsko-potravinárskom reťazci a zistení, komu zostáva najväčší podiel marže," dodala.