Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Správa o nekalých praktikách je v súlade s prioritami SR

Na archívnej snímke vľavo ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná Foto: TASR/Michal Svítok

Matečná pripomenula, že zistenia nezávislej pracovnej skupiny expertov, ktorá funguje od januára tohto roka, sú v súlade s prioritami slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Brusel 15. novembra (TASR) - Zlepšenie postavenia poľnohospodárov je prioritou slovenského predsedníctva v Rade EÚ a Slovensko chce v tomto smere prijať závery Rady pre poľnohospodárstvo a rybárstvo na jej decembrovom zasadnutí, poslednou pod taktovkou Slovenskej Republiky. Uviedla dnes ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná v Bruseli.

Dnešná Rada ministrov, ktorej predsedala, podľa jej slov prijala správu pracovnej skupiny pre poľnohospodárske trhy a zaoberala sa aj štúdiou o kumulatívnom dopade dohôd o voľnom obchode na európsky agrosektor, kde je snaha chrániť agrosektor v globalizovanom svete pri súčasnej miere rozvoja obchodu.

Matečná pripomenula, že zistenia nezávislej pracovnej skupiny expertov, ktorá funguje od januára tohto roka, sú v súlade s prioritami slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Správa expertov naznačila, že pre lepšie postavenie poľnohospodárov treba zabezpečiť vyváženosť a spravodlivé fungovanie na trhu, na ktorom sa pohybujú, potrebná je lepšia transparentnosť a zavedenie celoeurópskej legislatívy proti nekalým obchodným praktikám v potravinársko-dodávateľskom reťazci.

"Správa potvrdzuje dobrý výber priorít slovenského predsedníctva - postavenie farmára v dodávateľsko-potravinovom reťazci. Zahŕňa nekalé obchodné praktiky, zlé postavenie farmárov v reťazci, stransparentnenie celého procesu pri tvorbe cien ale aj možnosti využívania financií v rámci Európy na riadenie rizík," opísala situáciu ministerka.

Matečná upozornila, že zatiaľ nemožno hovoriť o nejakých konkrétnych celoúnijných opatreniach, ale experti odporučili prijatie spoločného legislatívneho rámca, čo je aj požiadavka slovenského predsedníctva. Slováci na decembrovej Rade predložia konkrétne závery, k tým sa budú musieť vyjadriť všetky členské štáty. Zdôraznila, že právna harmonizácia na úrovni EÚ v tejto oblasti je potrebná, lebo je množstvo legislatív na národnej úrovni a nie sú rovnaké podmienky pre všetkých farmárov.

Na otázku TASR ako chrániť farmárov pred nekalými praktikami, Matečná uviedla, že je veľa spôsobov od uzatvárania písomných zmlúv, cez zaplatenie faktúr a povinné lehoty na faktúry, alebo nemožnosť menenia zmluvných podmienok.

"Je len na nás čo dostaneme do záverečných zásad a čo premietneme do celoeurópskej legislatívy," uviedla na adresu Rady. Priznala, že ak sa to v decembri nepodarí presadiť na celoeurópsku úroveň, kde je nevyhnutný konsenzus 28 členských štátov, tak je snaha, aby to fungovalo aspoň na Slovensku.

Matečná zároveň pripomenula, že ministri sa dnes venovali aj podobe spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020, pričom sa členské štáty zhodli na tom, že by mala byť spravodlivá a rovnovážna, jednoduchá, flexibilná pre národné potreby, trhovo orientovaná a enviromentálna a mala by zohľadňovať postavenie farmárov a generačnú obmenu v tomto rezorte.